Newsletter-ul ANTI-FAKE: Medicina, dreptul și finanțele, printre profesiile cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de tehnologia IA

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Schimbarea designului platformelor digitale, o potențială soluție pentru combaterea dezinformării

Utilizatorii social media au obiceiul de a distribui automat, din inerție, cele mai populare informații, indiferent de acuratețea lor. Sunt amplificate astfel, mai ales postările ce conțin declarații ofensatoare și știri false, iar dezinformarea se răspândește mai eficient și mai repede decât adevărul. În prezent, algoritmii platformelor social media favorizează răspândirea postărilor care atrag atenția, cu popularitatea cea mai mare. Structura recompenselor pe platformele de socializare se bazează pe popularitate, cuantificate în aprecierile și comentariile pe care o postare le primește de la alți utilizatori. Astfel, conținutul controversat, care atrage atenția, este prioritizat de designul platformelor.

O echipă de cercetători din mediul universitar american și-a propus sa abordeze problema designului platformelor digitale, investigând efectul unei structuri diferite de recompense, ce nu prioritizează popularitatea. Prin intermediul unui experiment, ei au creat o nouă structură de recompense bazată pe acuratețe în loc de atenție, acordând recompense financiare numai utilizatorilor ce au distribuit conținut factual. Studiul prezentat în cadrul Summitul Nobel din 2023 arată că rețelele sociale au, de fapt, potențialul de a influența și forma în mod pozitiv obiceiul și comportamentul utilizatorilor, încurajând astfel conținutul factual și de calitate. Experimentul a mai arătat că, după câteva modificări ale structurii de recompense a platformelor de social media, utilizatorii au început să distribuie informații corecte, verificate. Utilizatorii au continuat să partajeze conținut de calitate chiar și după ce, într-o rundă ulterioară de testare, recompensele pentru acuratețe au fost eliminate.

Platformele care ar oferi stimulente pentru răspândirea conținutului factual și credibil ar putea stimula încrederea și menține sau crește rata de implicare a utilizatorilor. Folosind sistemul de recompense pentru a crea stimulente ce încurajează acuratețea informațiilor, se reduce dezinformarea fără a perturba semnificativ modelul de business al platformelor. Astfel, modificarea sistemului de recompense poate fi o soluție viabilă și o alternativă mai eficientă la introducerea restricțiilor de conținut, adesea controversate și costisitoare.

Citește mai mult:

Theconversation.com – Social media can in fact be made better: Research shows it is possible to reward users for sharing accurate information instead of misinformation

ONU se implică în lupta contra dezinformării de pe platformele digitale

Lansat recent sub auspiciile Secretarului general al ONU, raportul despre lupta împotriva dezinformării de pe platformele digitale își propune să schițeze cadrul inițial al viitorului Cod de conduită al Națiunilor Unite pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale. Codul va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa pe bază voluntară.

Recomandările raportului au scopul de a face spațiul digital mai sigur și mai inclusiv, în conformitate cu principiile drepturilor omului. Conform raportului, principiul integrității informațiilor este grav afectat de dezinformare și de discursurile instigatoare la ură din mediul online.

Codul de conduită va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa în mod voluntar. Astfel, raportul lansat în luna iunie, poate fi văzut ca un prim pas și un îndemn la acțiune pentru toate părțile interesate din ecosistemul digital, pentru a-și uni forțele în lupta împotriva dezinformării.

Raportul recomandă obținerea unui angajament clar din partea guvernelor și a giganților Big Tech de a nu utiliza, sprijini sau amplifica dezinformarea și discursul instigator la ură. În același timp, se recomandă și un angajament al guvernelor de a garanta un ecosistem media liber, viabil, independent și pluralist, cu a puternică protecție pentru jurnaliști. Totodată, platformele digitale ar trebui să se asigure că toate produsele conferă siguranță, confidențialitate și transparență, dar și că toate aplicațiile pe baza de IA sunt sigure, securizate, responsabile și etice și respectă obligațiile privind drepturile omului. Viitorul Cod de conduită va încuraja marile companii care dețin platformele digitale să fie mai transparente cu privire la algoritmii utilizați, inclusiv cei din publicitate, și să adopte măsuri clare pentru combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură.

ONU intenționează, de asemenea, să înființeze o structură dedicată de sine stătătoare, care să se ocupe permanent de dezinformare și discursurile instigatoare la ură din mediul online. Această inițiativă va sprijini eforturile statelor membre, ale platformelor digitale și ale altor părți interesate de a adera și de a implementa Codul.

Disclaimer!

Responsabilitatea pentru conținutul acestui material, realizat în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Fondului European pentru Mass-media și Informare, revine autorilor și nu reprezintă poziția EMIF sau partenerilor săi: Institutul Universitar European și Fundația Calouste Gulbenkian.

Citește mai mult:

Media.un.org – Press Conference: António Guterres, United Nations Secretary-General on his Information Integrity on Digital Platforms policy brief

Medium.com – United Nations’ Report on Information Integrity on Digital Platforms

Medicina, dreptul și finanțele, printre profesiile cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de tehnologia IA

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertizează asupra riscului major reprezentat de tehnologia IA pentru anumite profesii, cuantificat la aproximativ 27% din totalul locurilor de muncă din cele 38 de țări membre ale blocului economic. Într-un raport publicat recent și intitulat sugestiv IA și locurile de muncă – nevoia de a acționa urgent, organizația economică, ce include Marea Britanie, Japonia, Germania, SUA, Australia și Canada, subliniază că joburile din medicină sau justiție, ce necesită o înaltă calificare, vor fi și cele mai expuse impactului “revoluției” IA.

Pentru multe companii care deja au adoptat tehnologia IA, principalele motivații de a investi în această tehnologie sunt strict legate de îmbunătățirea performanței angajaților și reducerea costurilor de personal. Potrivit OCDE, statele cele mai expuse acestui risc de pe piața muncii sunt Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Germania și Italia, în ciuda faptului că ponderea firmelor care au adoptat IA este încă destul de mică.

Locurile de muncă bine plătite, care necesită studii superioare, ar putea suferi cel mai mult de pe urma implementării tehnologiei IA. Ocupațiile de înaltă calificare sunt cele mai expuse automatizării, în special domeniile dreptului, culturii, științei, ingineriei și afacerilor. În acest context caracterizat de evoluții rapide, combinate cu scăderea costurilor de producere și adoptarea crescândă a acestor noi tehnologii IA, economiile OCDE s-ar putea afla într-un punct de cotitură, care ar putea schimba fundamental piața muncii.

Citește mai mult:

Theguardian.com – AI revolution puts skilled jobs at highest risk, OECD says

Euronews.com – Highly skilled occupations such as medicine, law and finance ‘may be at risk of automation from AI’

#IA Poate Provoca Distrugere și Suferință la Scară Planetară   

„Utilizarea rău intenționată a sistemelor IA de către grupări teroriste sau infracționale, statale sau non-statale, ar putea provoca un număr îngrozitor de decese și distrugeri, ar crea traume și daune psihologice profunde, la o scară de neimaginat. Atacurile cibernetice asistate de sisteme IA [vulnerabilizează deja] infrastructura critică și acțiunile noastre umanitare și de menținere a păcii, provocând mari suferințe umane”. Declarația aparține secretarului general al ONU, António Guterres, și a fost făcută pe data de 18 iulie, cu ocazia primei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU, dedicate inteligenței artificiale.

 

Un comentariu la “Newsletter-ul ANTI-FAKE: Medicina, dreptul și finanțele, printre profesiile cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de tehnologia IA

  1. Escorte.pro spune:

    Foarte interesant! Este necesar sa facem mai multe cercetari pentru a schimba aceste designuri ale platformelor, astfel incat sa combatem dezinformarea de pe retelele de socializare. Este un pas esential inainte de a implementa Codul de Conduita pentru Integritatea Informatiilor, al ONU. Acest raport este un pas important in lupta contra dezinformarii si incercam sa rezolvam aceasta problema pe cale civilizata. Mult succes!

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.