Citește întregul fact checking aici.
Copiii, cei mai vulnerabili la efectele crizei climatice
Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a decretat schimbările climatice drept o criză a drepturilor copilului. Organizația estimează că efectele schimbărilor climatice expun aproximativ 1 miliard de copii din întreaga lume unui risc extrem de mare, cu implicații negative pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor.
Cercetătoarea Frederica Perera de la Universitatea Columbia din New York afirmă că procesul continuu de dezvoltare a a copiilor, de la perioada fetală până la adolescență, este unul dintre motivele pentru care aceștia sunt deosebit de vulnerabili la efectele negative asupra sănătății cauzate de efectele climatice asupra mediului. Astfel, căldura extremă contribuie la nașterile premature și provoacă decese și boli legate de căldură la sugari și copii. Perioadele mai lungi de polenizare și fumul de la incendiile de pădure, provoacă mai multe alergii și crize de astm. În anumite zone ale lumii, secetele provoacă insecuritate alimentară și duc la încetinirea creșterii, iar bolile infecțioase se înmulțesc pe măsură ce căpușele și țânțarii își extind raza de acțiune. Frederica Perera a explicat că sugarii și copiii nu au aceleași mecanisme biologice de apărare complet funcționale, ca la adulți, pentru a-i proteja împotriva substanțelor toxice. În timpul caniculei, copiii au o capacitate mai mică de a controla temperatura corpului.
În privința efectelor psihologice, există studii care demonstrează că fenomene meteorologice extreme precum furtuni severe, inundații și incendii de vegetație, provoacă rate crescute de depresie și de stres post-traumatic în rândul copiilor. Totodată, anxietatea climatică este un fenomen în creștere. Conform unui sondaj din 2021 care a acoperit 10 țări, peste 50% dintre adolescenți și tineri au spus că se simt foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice, și că această stare de anxietate le afectează negativ viața de zi cu zi.
Citește mai mult:
Sciencenews.org – Climate change puts children’s health at risk now and in the future
Instalarea unei umbrele gigantice pe orbită, o potențială soluție pentru combaterea încălzirii globale
Un cercetător de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii a propus o abordare inovativă pentru combaterea încălzirii globale: instalarea pe orbită a unei „umbrele” de soare gigantice, atașată de un asteroid pentru contragreutate. Până acum, conceptul de scut solar s-a confruntat cu problema greutății materialului necesar. O astfel de „umbrelă” ar trebui să fie masivă, cântărind milioane de tone, și făcută dintr-un material suficient de rezistent pentru a rămâne pe loc și a rămâne intactă.
În studiul publicat recent, se propune ca posibilă soluție la problema greutății legarea scutului de o contragreutate umplută cu material de asteroizi. O astfel de contragreutate ar reduce drastic greutatea scutului. Odată instalată în spațiu, contragreutatea s-ar deschide încet, permițându-i să se umple treptat cu praf lunar sau material de asteroizi ce ar acționa ca balast. Deoarece balastul ar fi captat în spațiu, nu ar trebui să fie lansat de pe Pământ. Materia de asteroid ar putea servi, teoretic, ca o contragreutate, legată de un scut mult mai mic, cântărind doar aproximativ 35.000 de tone. În prezent, chiar și un astfel de scut mai mic ar fi mult prea greu pentru a fi ridicat de o rachetă, dar odată cu progresele tehnologice din viitorul apropiat, ar putea deveni ceva realizabil.
Dacă se dovedește a fi viabil, proiectul ar putea începe să atenueze schimbările climatice în câteva decenii, susține autorul lucrării, István Szapudi. Ideea principală este de a atenua încălzirea globală prin reducerea fizică a cantității de lumină solară care ajunge la suprafața Pământului. Tehnologiile de blocare a soarelui sunt cunoscute și sub numele de „modificarea radiației solare” (SRM) și ar putea, teoretic, să răcească Pământul. Un scut solar suficient de mare ar putea bloca efectiv aproximativ 1,7% din radiația solară, suficient pentru a preveni o creștere catastrofală a temperaturii Pământului.
Citește mai mult:
Euronews.com – Could a giant ‘sun umbrella’ help stop climate change and is it a good idea?
Space.com – Massive sun ‘umbrella’ attached to asteroid could help fight global warming, scientist says
Sciencedaily.com – Sun ‘umbrella’ tethered to asteroid might help mitigate climate change
Ce este agricultura regenerativă?
Agricultura regenerativă, termen întâlnit în limba engleză sub denumirea de regenerative agriculture, este o practică utilizată în agricultură pentru a îngriji și restabili sănătatea solului. Scopul acesteia este de a îmbunătăți sănătatea solului, biodiversitatea, calitatea apei și a resurselor naturale. Agricultura regenerativă este realizată prin respectarea câtorva principii, precum: acoperirea solului cu materie organică (resturi de plante, paie), utilizarea gunoiului de la animale, evitarea aratului (care poate afecta structura solului), reducerea utilizării produselor chimice (pesticide, herbicide).
Acest tip de agricultură era cel mai des utilizat în urmă cu peste 50 de ani, iar acum se încurajează refolosirea acestuia în detrimentul agriculturii intensive (care contribuie semnificativ la emisiile globale de gaze cu efect de seră), deoarece ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conservarea apei și refacerea solului.
Prin agricultura regenerativă pot fi create ecosisteme agricole sănătoase, care să producă în continuare alimente sănătoase și culturi sustenabile. Este o practică agricolă care renaște și redevine importantă în contextul eforturilor de a face față provocărilor legate de schimbările climatice și degradarea mediului.
Citește mai mult:
https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change
#Nu Mai E Timp pentru Compromisuri Politice sau Economice în Confruntarea cu Efectele Crizei Climatice
„Nu mai e timp de pierdut, nu mai e timp pentru compromisuri politice sau economice. […] Toate țările din regiunea mediteraneeană trebuie să se coordoneze și să reacționeze, să se angajeze într-un efort colectiv pentru a opri efectele crizei climatice. […] Fenomenele naturale extreme distrug ecosistemul și ne amenință viața de zi cu zi, modul nostru de viață”. Fragmentul face parte dintr-o declarație comună emisă pe 3 august de către președinților statelor din regiunea mediteraneeană, anume Italia, Grecia, Croația, Slovenia, Malta și Portugalia.
Fenomenul Schimbarilor Climatice si efectele pe care acesta le are asupra copiilor este de Zapravit. Este cu siguranta socanta si in acelasi timp, terifianta aceasta informatie, atat in privinta efectelor fizice cat si a celor psihologice asupra acestora. Este incredibil cum tehnologia astazi poate rezolva aceasta problema cu ajutorul conceptului de „umbrela” gigantice sau a celor cu contragreutate si material de asteroizi. Chiar daca se pare utopic in momentul de fata, sper ca astfel de proiecte sa devina realizabile cat mai curand pentru a proteja generatiile viitoare.