Green fact checking-ul săptămânii: Dezmințire: Forumul Economic Mondial nu propune renunțarea la modă sau adoptarea uniformelor pentru combaterea schimbărilor climatice

Informații de context

Afirmațiile false au apărute recent într-un articol de pe un website de știri false, The People’s Voice, și a fost redistribuit ulterior pe rețelele sociale.

Raportul invocat în știrea falsă evidențiază de fapt sectoarele din orașe care contribuie la emisii semnificative, cum ar fi infrastructura și producția de produse de larg consum, și calculează schimbările din fiecare sector care ar fi necesare pentru a reduce impactul consumului urban, în conformitate cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade C. Raportul enumeră îmbrăcămintea printre cele șase categorii în care orașele ar putea reduce consumul pentru a atenua schimbările climatice.

Purtătorul de cuvânt al Forumului Economic Mondial a negat deja această informație pentru agenția de presa Reuters. Acest fapt demontează în mod direct autenticitatea și exactitatea informațiilor prezentate în articolul The People’s Voice.

FEM este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării cooperării public-privat la nivel global. Nu are autoritatea de a impune directive sau de a modifica politica guvernelor naționale.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Elitele globale, reprezentate de către FEM, au în plan instaurarea unui regim totalitar la nivel mondial”.

„Globaliștii vor obliga marea masă a oamenilor de rând să apeleze la stăpâni”.

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

Evaluarea noastră:

Articolul utilizează distorsiuni și deformări pentru a alimenta teorii conspiraționiste despre Forumul Economic Mondial (FEM) și criza climatică.

Raportul din 2019 la care se face referire nu a fost elaborat de FEM, ci de cercetători independenți, iar conținutul său a fost interpretat în mod eronat. Studiul nu solicită oamenilor să renunțe la modă sau să adopte uniforme. În schimb, își propune să evalueze modul în care urbanizarea și consumul în orașe contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și să ofere soluții posibile pentru reducerea acestora. Îmbrăcămintea este doar una dintre numeroasele industrii menționate, iar scopul propus este reducerea impactului pe care îl are producția masivă a acesteia asupra mediului.

Articolul analizat îmbină informații factuale prezentate distorsionat cu afirmații pur false pentru a alimenta teorii ale conspirației și a crea sentimente de teamă și neîncredere în instituțiile internaționale și problemele legate de schimbările climatice.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Did WEF Say ‘Humans Will All Wear a Uniform’ By 2030?

Reuters.com – Fact Check-World Economic Forum did not say everyone will wear uniforms by 2030

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.