Newsletter-ul ANTI-FAKE: Inteligența Artificială în medicină, între beneficii și riscuri

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Sondaj surprinzător realizat în Rusia: Ucraina scade în topul dușmanilor Rusiei, în ciuda propagandei interne

Potrivit Centrului Levada,  un sondaj recent în rândul rușilor arată că, în mod paradoxal, Ucraina a scăzut în clasament, de la al doilea cel mai mare dușman al Rusiei în 2021, la al cincilea cel mai mare dușman al său în 2023. În timp ce, anterior, 40% dintre rușii chestionați au identificat Ucraina ca dușman principal, în 2023 doar 26% au asociat-o cu acest calificativ.

Se poate observa însă că aliații occidentali ai Ucrainei sunt văzuți din ce în ce mai negativ în Rusia. Astfel, 72% dintre rușii chestionați consideră în prezent SUA ca fiind dușmanul principal, cu 8 puncte procentuale în creștere față de acum doi ani. La polul opus, printre cei mai mari „prieteni” ai Rusiei sunt considerate Belarus, China și India, state ce au câștigat între 18 și 20 de puncte procentuale în clasament în ultimii doi ani.

Citește mai mult:

Statista.comRussia’s Friends and Foes

Migrația consumatorilor de știri: De la Facebook la TikTok, Instagram și Snapchat – vezi detalii surprinzătoare din raportul Universității Oxford

Deși Facebook rămâne una dintre cele mai folosite rețele sociale în general, influența sa asupra jurnalismului este în scădere. Pentru știri, publicul afirmă că se informează cu precădere de la celebrități, influenceri și personalități, care activează pe platforme precum TikTok, Instagram și Snapchat. Doar pe Facebook și Twitter, mass-media de știri și jurnaliștii încă reprezintă surse principale pentru conversațiile dintre utilizatori. Aceste constatări aparțin unui raport publicat recent de către Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului (RISJ) din cadrul Universității Oxford. Pentru Raportul asupra Știrilor Digitale de anul acesta, RISJ a chestionat peste 90.000 de oameni din 46 de țări despre consumul de știri, printr-un sondaj YouGov, precum și prin cercetări calitative.

Scăderea popularității rețelelor sociale tradiționale precum Facebook și creșterea în importanță a platformelor bazate pe conținut video precum TikTok și YouTube reprezintă una dintre cele mai relevante concluzii. Datele raportului arată modul în care această schimbare este puternic influențată de obiceiurile și comportamentele online ale celor mai tinere generații, care au crescut cu rețele sociale și în prezent acordă mai multă atenție influencerilor sau celebrităților în detrimentul jurnaliștilor, chiar și când vine vorba de știri.

La nivel global, platforma TikTok ajunge acum la 44% dintre persoanele de 18-24 de ani, din care 20% pentru știri, având creșteri spectaculoase în anumite părți din Asia-Pacific, Africa și America Latină. La nivel mondial, doar 22% dintre respondenți preferă să-și înceapă incursiunea în știrile zilei  cu un site web sau o aplicație, în scădere cu 10 puncte procentuale față de 2018. Pentru majoritatea, social media a devenit principala resursă de știri. Rețelele sociale cu cea mai rapidă creștere, precum TikTok si Instagram, se concentrează mai ales pe celebrități, influenceri și personalități din lumea social media și mai puțin pe organizațiile de știri sau jurnaliști.

Raportul a mai constatat că 56% dintre respondenți își fac griji în privința propriei abilități de a identifica ceea ce este real și fals pe internet, atunci când vine vorba de știri. Cei care spun că folosesc în principal rețelele sociale ca sursă de știri sunt și cei mai îngrijorați în privința dezinformării.   

Disclaimer!

Responsabilitatea pentru conținutul acestui material, realizat în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Fondului European pentru Mass-media și Informare, revine autorilor și nu reprezintă poziția EMIF sau partenerilor săi: Institutul Universitar European și Fundația Calouste Gulbenkian.

Citește mai mult:

Reutersinstitute.politics.ox.ac.uk – Overview and key findings of the 2023 Digital News Report

Niemanlab.org – Worldwide, online news is looking a lot more like TikTok and a lot less like “shared articles”

Inteligența Artificială în medicină, între beneficii și riscuri

Tehnologia IA oferă o soluție automată la suprasolicitarea administrativă din domeniul medical, având potențialul de a ușura și eficientiza munca personalului medical și chiar interacțiunea pacient-medic. Astfel, IA poate rezuma și organiza foarte eficient conversația dintre un medic și un pacient.

Un astfel de program de IA pentru domeniul medical a fost lansat în 2018 în SUA, atunci când au apărut primele modele mari de limbaj bazate pe lA generativă (Large Language Models). Numit Abridge, programul poate traduce orice terminologie medicală în limba engleză simplă, la nivelul de exprimare al unui copil de clasa a patra. De asemenea, Abridge oferă o înregistrare completă a vizitei, cu „momente medicale” codificate prin culori pentru medicamente, proceduri și diagnostice. Pacientul poate face clic pe o etichetă colorată și poate reasculta o parte a conversației.

Medicina încă nu folosește IA generativă în diagnosticare, motivul principal fiind acela că recomandările IA ar putea fi nesigure. Tendința IA, de a crea ocazional născociri, sau așa-numitele halucinații, constituie un risc major într-un domeniu atât de complex precum medicina. Riscurile cu privire la siguranța pacienților și potențialele litigii vor încetini probabil implementarea IA generativă în domeniul medical, mai ales utilizarea IA în diagnostic și tratament. Se preconizează totuși că, în viitor, fiecare medic va avea un asistent IA, care va oferi sugestii valide pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților.

Citește mai mult:

Nytimes.com – A.I. May Someday Work Medical Miracles. For Now, It Helps Do Paperwork

#Să Nu Perpetuăm Granițele Artificiale Impuse Europei de Către Uniunea Sovietică

„Nu cred că există o Europă ‘de Vest’ și o Europă ‘de Est’, o ‘veche’ Europă  și o ‘nouă’ Europă. Asta ar însemna perpetuarea graniței artificiale impuse de zeci de ani de către Uniunea Sovietică. Există o singură Europă. O singură țesătură de istorii și diversitate împletite, dar cu voința de unitate geografică și geopolitică și de a construi, în cele din urmă, o narațiune comună. Cred că asta ne unește pe toți în spatele acestui proiect care nu ne șterge identitățile naționale, ci mai degrabă ne permite să le articulăm într-o singură mare narațiune cuprinzătoare”.  Declarația aparține președintelui Franței, Emmanuel Macron și a fost făcută la 31 Mai 2023, cu ocazia summitului GLOBSEC 2023 de la Bratislava.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.