Utilizarea software-ului Pegasus nu a mai fost atestată până acum în cadrul unui conflict militar. Programul a fost produs de compania NSO și reprezintă un instrument de spionaj extrem de intruziv ce poate sparge și controla de la distanță orice telefon, fără știința utilizatorului, fără chiar ca acesta să utilizeze în vreun fel aparatul respectiv.
Mai mulți cercetători și activiști au descoperit că o serie de jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, un oficial al Națiunilor Unite și actori ai societății civile din Armenia au fost spionați cu ajutorul Pegasus. Software-ul Pegasus oferă acces nelimitat la orice conținut dintr-un telefon infectat. De asemenea, permite supraveghetorului să pornească microfonul sau camera de la distanță, transformând dispozitivul într-un „spion de buzunar”. O infecție cu Pegasus este un atac de tip „zero-click”, ceea ce înseamnă că victima nu trebuie să deschidă un e-mail suspect sau să facă clic pe un link.
Chiar dacă cercetătorii nu au reușit să stabilească în mod concludent cine s-a aflat în spatele supravegherii din Armenia, compania NSO a declarat că politica lor este de a vinde licența pentru utilizarea Pegasus doar instituțiilor guvernamentale. Pegasus a fost folosit în trecut de oficiali guvernamentali împotriva propriilor cetățeni, în special activiști și jurnaliști, aspect pentru care compania a intrat sub control internațional. În 2022, compania NSO a declarat că nu va mai licenția Pegasus pentru țările care nu sunt membre NATO.
Citește mai mult:
Wired.com – Pegasus Spyware Is Detected in a War Zone for the First Time
Theguardian.com – United Nations official and others in Armenia hacked by NSO Group spyware