Citește fact checking-ul integral aici.
Citește articolul complet aici.
Victorie importantă pentru giganții social media la Curtea Supremă a SUA
Curtea Supremă a SUA a refuzat să abordeze problema răspunderii juridice a giganților tech pentru conținutul postărilor utilizatorilor. Decizia reprezintă o victorie importantă pentru companii precum Google, Twitter sau Instagram, în sensul că, în continuare, acestea, cu foarte puține excepții, nu sunt considerate responsabile pentru conținutul găzduit.
Dezbaterea juridică se duce în jurul a ceea ce se cunoaște sub denumirea de Secțiunea 230 din Communications Decency Act. Aceasta este o prevedere legală ce protejează companiile și platformele online de majoritatea răspunderilor legale în privința găzduirii conținutului postat de către utilizatori. De asemenea, această prevedere permite platformelor să modereze conținutul sau să elimine anumiți utilizatori.
Citește mai mult:
Cnbc.com – Supreme Court ruling continues to protect Google, Facebook and Twitter from what users post
Politico.com – Twitter, Google win big at Supreme Court
Cum pot evita jurnaliștii riscul amplificării știrilor false
O întrebare legitimă pe care ar trebui să și-o adreseze orice jurnalist înainte de a publica ceva este dacă prin raportarea, în scopul dezmințirii, a unor știri false sau teorii ale conspirației, este posibil să le amplifice efectul și să expună publicul la noi informații false.
Amplificarea se referă la faptul că uneori, doar prin menționarea unor știri false în scopul clarificării și dezmințirii, jurnaliștii pot atrage atenția și oferi vizibilitate unor astfel de idei marginale, extreme, uneori convingătoare, dar foarte dăunătoare. Cei care creează dezinformare încearcă în mod deliberat să manipuleze jurnaliștii legitimi pentru a reda conținut fals sau înșelător, știind că, un titlu prost formulat sau o dezmințire pot alimenta și mai mult un zvon sau pot păcăli publicul.
Nu există nicio certitudine că o dezmințire a unei știri false va ajunge doar la oamenii care au văzut deja știrea falsă. Și indiferent cât de multă claritate și câte dovezi sunt incluse într-o relatare jurnalistică sau de tip fact-checking, o parte din public va fi mereu mai receptivă la partea de dezinformare sau de conspirații.
Craig Silverman, editorul media al BuzzFeed News, este de părere că un jurnalist trebuie să evite amplificarea informațiilor false, dar și să ofere claritate și contextualizare prin tehnici narative sau prin apelul la surse credibile și respectate. Jurnaliștii ar trebui să evite răspândirea de informații greșite prin repetarea unei afirmații false, republicarea unei fotografii manipulate sau reformularea unui citat înșelător, scos din context.
Cea mai mare organizație profesională din lume, dedicată jurnalismului radio-tv și digital, Radio Television Digital News Association (RTDNA), sfătuiește jurnaliștii să înceapă relatarea cu ceea ce este adevărat, înainte de a corecta informațiile false și să abordeze o știre falsă doar dacă este deja distribuită pe scară largă și a atins o masă critică de audiență.
Disclaimer!
Responsabilitatea pentru conținutul acestui material, realizat în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Fondului European pentru Mass-media și Informare, revine autorilor și nu reprezintă poziția EMIF sau partenerilor săi: Institutul Universitar European și Fundația Calouste Gulbenkian.
Citește mai mult:
Bbc.co.uk – How not to amplify bad ideas
Rtdna.org – Preventing the Spread of Misinformation & Disinformation
Ipi.media – Journalists and fact-checkers must play key role as disinformation is professionalized
Prima scanare digitală la dimensiuni reale a epavei Titanicului, la 3.800 metri adâncime
Prima scanare completă 3D a epavei Titanicului, situată în Oceanul Atlantic, a fost creată folosind noile tehnologii. Celebra epavă se poate studia acum mult mai bine, iar cercetătorii speră că vor putea face noi descoperiri asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt cu vasul în noaptea accidentului din 1912. Noua scanare surprinde epava în întregime, dezvăluind o imagine completă, nemaivăzută a acesteia. Epava a fost descoperită în 1985, dar, dat fiind întunericul din adâncurile apelor oceanului, camerele de luat vederi nu au reușit niciodată să ajungă la nivelul de detaliu atins acum.
Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022 de către Magellan, o companie de cartografiere a apelor adânci, și Atlantic Productions, care realizează un documentar despre proiect. Mini-submarinele, controlate de la distanță de o echipă aflată la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore examinând epava, obținând peste 700.000 de imagini din fiecare unghi, pentru a reproduce un model 3D cât mai exact.
Citește mai mult:
Bbc.com – Titanic: First ever full-sized scans reveal wreck as never seen before
#Primiți Ucraina în NATO Pentru Siguranța Europei
„Primiți Ucraina în NATO, pentru siguranța Europei”, a declarat Henry Kissinger, fostul Secretar de Stat și Consilier pentru Securitate Națională al SUA, într-un amplu interviu acordat revistei The Economist în luna aprilie. Kissinger a explicat cum a ajuns să sprijine ideea includerii Ucrainei în NATO, avertizând că amânarea acestui obiectiv de către liderii europeni nu face decât să amplifice tensiunile geopolitice existente.