Citește întregul fact checking aici.
Europa se pregătește să răspundă provocării lansate de SUA și China în domeniul tehnologiilor verzi
Comisia Europeană a înaintat recent spre dezbatere un proiect legislativ referitor la industria net-zero. Măsura vine ca răspuns la politicile SUA și Chinei de subvenționare a industriei autohtone de tehnologii curate. Executivul UE își propune ca, până la sfârșitul deceniului, 40% din tehnologia curată a blocului comunitar să fie fabricată în Europa. Oficialii UE au clarificat însă că 40% este un obiectiv politic, nu o obligativitate legală. Parlamentul European și statele UE urmează să dezbată proiectul înainte ca acesta să devină lege.
Propunerea de lege vizează accelerarea acordării de autorizații și creșterea accesului la finanțare pentru tehnologiile curate. Printre tehnologiile vizate se numără: energie solară, eoliană, baterii și stocare, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare și pile de combustibil, biogaz/biometan, tehnologii de captare, utilizare și stocare a carbonului și tehnologiile de rețea. În prezent, UE este importator net de tehnologii curate. O treime din mașinile și bateriile electrice și aproape toate modulele solare fotovoltaice și pilele de combustibil provin din afara UE, în principal din China.
Citește mai mult:
Euronews.com – The EU’s new industrial strategy will aim to have 40% of its green technology homegrown by 2030
Theguardian.com – EU targets 40% of clean tech to be made within the bloc by 2030
Euractiv.com – EU’s Net-Zero Industry Act aims to bring home clean tech production
Minele abandonate ar putea alimenta cu energie electrică întreaga planetă pentru consumul zilnic
Minele abandonate ar putea fi reutilizate pentru a stoca cantități mari de energie folosind baterii gravitaționale, potrivit unei echipe internaționale de cercetători de la Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate (IIASA). Cercetătorii au constatat că minele scoase din funcțiune oferă o soluție rentabilă și pe termen lung pentru stocarea energiei, pe măsură ce lumea trece la soluții regenerabile.
Bateriile gravitaționale sunt instrumente mecanice ce folosesc surplusul de energie produs de sursele regenerabile pentru a ridica o greutate. Când rețeaua rămâne fără energie, greutatea scade, alimentând astfel un generator. Există versiuni diferite ale acestui tip de baterie, cea mai simplă și veche fiind o formă de ceas cu pendul care este alimentat de forța gravitației. Minele sunt potrivite pentru astfel de baterii mai ales pentru că au deja structuri de adâncime ce permit căderea unei greutăți. Bateriile gravitaționale necesită cel puțin 300 de metri de spațiu de cădere pentru a funcționa corect.
Cercetătorii de la IIASA susțin că transformarea minelor scoase din funcțiune în „baterii gravitaționale” mari ar putea furniza până la 70 de terawați de stocare a energiei, o cantitate suficientă pentru consumul zilnic de energie electrică al întregii planete.
Citește mai mult:
Independent.co.uk – Abandoned mines can store enough electricity to power the planet, scientists claim
Euronews.com – Gravity batteries: Abandoned mines could store enough energy to power ‘the entire earth’
Iiasa.ac.at – Turning abandoned mines into batteries
Ce este Cleantech?
Termenul de tehnologie curată (cleantech) este definit de dicționarul Merriam-Webster ca fiind un tip de tehnologie „care pune accent pe produse, servicii sau practici ecologice”, iar dicționarul Cambridge definește termenul drept o „tehnologie care face posibilă reducerea sau evitarea daunelor aduse mediului, precum reciclarea, energia regenerabilă sau metodele de transport care nu produc poluare”. Termenul de tehnologie curată a apărut la începutul anilor 2000, fiind uneori folosit interșanjabil cu termenii de tehnologie verde și tehnologie ecologică.
Tehnologia curată este un tip de tehnologie ce oferă energie regenerabilă și alternative ecologice la tehnologiile tradiționale pentru a limita efectele negative asupra mediului. Tehnologia curată este o soluție la problema poluării solului, a apei și a aerului cauzată de utilizarea tehnologiilor „murdare” tradiționale, precum cărbunele, gazul, petrolul, mineritul, transportul și producția pe baza de combustibili fosili.
Citește mai mult:
Techtarget.com – Climate tech vs. clean tech: What’s the difference?
#Este nevoie de acțiuni climatice pe toate fronturile
„Omenirea alunecă pe o pojghiță de gheață, care se topește rapid. Lumea în care trăim are nevoie de acțiuni climatice pe toate fronturile – totul, peste tot, concomitent”, a declarat Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, într-un mesaj video. El a comparat ultimul raport al experților climatici ai ONU cu „un ghid de supraviețuire pentru umanitate”. Antonio Guterres a cerut țărilor bogate să-și accelereze ținta de atingere a emisiilor nete zero până în 2040, iar țărilor în curs de dezvoltare până în 2050.