Newsletter-ul ANTI-FAKE: Cea mai bună ripostă la dezinformare

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Lemon8 – o alternativă pentru TikTok?

Pe măsură ce autoritățile din UE și SUA avansează planuri pentru interzicerea sau vânzarea forțată a TikTok, compania-mamă chineză a aplicației, ByteDance, introduce o altă platformă, anume aplicația Lemon8. Aplicația care se descrie drept o „comunitate despre stilul de viață”, a ajuns recent în Topul App Store din SUA, devenind aplicația situată pe poziția 10 în baza numărului de descărcări. Lemon8 permite partajarea de fotografii și conținut video, nu acceptă derularea pe verticală a videoclipurilor, iar conținutul creat în aplicație este centrat de obicei în jurul unei anumite teme.

Aplicația reprezintă încercarea ByteDance de a concura cu Instagram din SUA, o platformă care, aparent, își pierde treptat popularitatea în rândul utilizatorilor americani.

Cu toate acestea, Lemon8 s-ar putea să nu reprezinte un plan de rezervă viabil în cazul interzicerii TikTok, deoarece autoritățile ar putea lua în considerare un set larg de restricții, care va afecta și alte aplicații sau tehnologii dezvoltate de China, nu doar aplicația TikTok.

Citește mai mult:

zdnet.com – What is Lemon8 and why is everyone talking about it on TikTok?

washingtonpost.com – Lemon8 is a Chinese-owned app. Can it survive the hype cycle?

Evenimente istorice regizate cu ajutorul inteligenței artificiale

Fotografia cu Papa purtând o geacă voluminoasă și un crucifix proeminent a devenit virală pe rețelele sociale, mulți utilizatori crezând că este reală. Imaginea a fost creată cu ajutorul unui generator AI de text și imagini numit Midjourney, similar cu DALL-E de la OpenAI și Stable Diffusion de la Stability.AI. Cu ajutorul acestor programe de inteligență artificială au fost create și distribuite, mai ales pe platforma Reddit, imagini ale unor presupuse evenimente istorice majore care, de fapt, nu au avut loc niciodată. Printre acestea se numără „Incidentul Blue Plague din URSS”, „Suprafurtuna solară din iulie 2012” și „Marele cutremur Cascadia 9.1 din 2001”.

Imaginele create sunt foarte realiste și reușesc să imite calitatea fotografiilor dintr-o anumită perioadă și chiar să plaseze vedete și politicieni în diverse situații. De exemplu, un utilizator Reddit a postat o serie de imagini AI care arătau „regizarea aselenizării” în 1969. Acest fapt a stârnit îngrijorarea altor utilizatori cu privire la posibilitatea ca astfel de imagini să alimenteze teoriile conspirației. Mai mult, există riscul ca aceste programe să fie utilizate în scopuri negative, cum ar fi răspândirea de informații false sau manipularea opiniei publice.

Experții în AI și companiile de social media fac eforturi pentru a găsi soluții de a limita răspândirea dezinformării, însă fără a interzice utilizarea acestor tehnologii inovatoare. Având în vedere rapiditatea cu care avansează inovația în domeniul AI, este dificil de identificat măsuri adecvate de protecție. Experții recomandă utilizatorilor să fie precauți și să adopte o abordare mai critică atunci când văd o imagine, în loc să presupună automat că este reală.

Citește mai mult:

Vice.com: People Are Creating Records of Fake Historical Events Using AI

Apnews.com: TikTok bans deepfakes of young people as it updates guidelines

#Cea mai bună ripostă la dezinformare

„Faptele, rapid stabilite și diseminate, sunt cea mai bună ripostă la dezinformare … Vectorii dezinformării răspândesc minciuni fără să le pese de nimic, în timp ce guvernele și mass-media încearcă să verifice totul, ceea ce ia timp”, este de părere Thomas Kent, fostul președinte al Radio Free Europe/Radio Liberty. Specialist în dezinformare și etică jurnalistică, Kent este autorul cărții „Striking Back: Overt and Covert Options to Combat Russian Disinformation”, publicată în septembrie 2022 de către The Jamestown Foundation.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.