Citește întregul fact checking aici.
Marile bănci sunt încă ezitante în ceea ce privește finanțarea tranziției verzi
Un raport Bloomberg, care analizează nivelul de finanțare pe care băncile îl acordă în tranziția energetică, concluzionează că marile bănci globale mai au un drum lung de parcurs în privința sustenabilității. Potrivit cercetătorilor Bloomberg, raportul dintre împrumuturile pentru energie curată și cele pentru combustibilii fosili trebuie să ajungă la 4 la 1 până la sfârșitul deceniului, astfel încât să existe o șansă ca planeta să evite cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.
Acest raport era de aproximativ 0,8 la 1 la sfârșitul anului 2021, potrivit raportului.
Băncile s-au confruntat cu numeroase critici pentru sprijinul acordat industriei combustibililor fosili, sursa principală de poluare și încălzire a planetei. Sectorul financiar-bancar a răspuns că dorește să ajute tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, rămânând totuși implicat în relații economice cu clienți din industria de petrol, gaze și chiar cărbune. În pofida declarațiilor, tranziția are loc într-un ritm foarte lent.
Citește mai mult:
bloomberg.com – Banks Need Even Bigger Low-Carbon Pivot to Avert Climate Crisis
Cursa globală pentru producția de tehnologie verde
Executivul UE are în vedere adoptarea unui plan ce prevede ca, până la sfârșitul acestui deceniu, 40% din tehnologia curată a blocului comunitar să fie fabricată în Europa. Asumarea acestui obiectiv vine ca parte a răspunsului la un val de subvenții din partea SUA și China pentru piețele proprii. Potrivit proiectului legislativ, 40% din tehnologia verde necesară pentru a îndeplini obiectivele UE în materie de climă și energie ar trebui să fie realizate în UE până în 2030.
În prezent, UE este importator net de tehnologii verzi. O treime din mașinile și bateriile electrice și aproape toate modulele solare fotovoltaice provin din afara UE, în principal din China. Chiar și în sectoarele în care industria din UE rămâne puternică, cum ar fi turbinele eoliene sau pompele de căldură, balanța comercială se deteriorează, producătorii din UE confruntându-se cu efectele creșterii costurilor pentru energie.
Pentru a atinge obiectivul de 40% până la sfârșitul deceniului, executivul UE dorește să accelereze procesul de autorizare și planificare pentru fabricile care produc tehnologii verzi. În prezent, poate dura între doi și șapte ani pentru a construi o nouă fabrică, în funcție de tehnologie și de statul membru.
Citește mai mult:
theguardian.com – EU targets 40% of clean tech to be made within the bloc by 2030
Ce este afecțiunea cu plasticoza?
Plasticoza este denumirea dată unei noi maladii ce a fost observată la păsările marine, fiind cauzată de ingerarea deșeurilor microplastice care inflamează tractul digestiv al păsărilor.
Cercetătorii au numit boala “plasticoză” pentru a clarifica faptul că aceasta a fost cauzată de deșeurile din plastic deversate în mediul înconjurător.
Este primul caz înregistrat al acestui tip de afecțiune la animalele sălbatice, indusă în mod specific de plastic. Poluarea cu plastic devine atât de răspândită, încât afecțiunile cauzate de plasticoză sunt larg răspândite la diferite categorii de vârstă ale păsărilor, potrivit studiului publicat în Journal of Hazardous Materials. Astfel, s-a descoperit că și păsările tinere suferă de această boală și se crede că puii au fost hrăniți accidental cu deșeuri din plastic de către părinți.
Deși până acum boala a fost identificată doar în tractul digestiv al păsărilor marine, amploarea problemei sugerează că ar putea fi răspândită la alte specii și în diferite părți ale corpului.
Deși oamenii de știință au studiat doar o singură specie de pasăre dintr-o anumită zonă geografică, ei cred că este probabil ca mai multe specii să fie afectate și spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla cât de răspândită este plasticoza. Cercetătorii afirmă că expunerea tuturor organismelor la plastic este inevitabilă, deoarece poluarea cu plastic este în creștere, devenind predominantă în toate mediile la nivel global.
Citește mai mult:
Newatlas.com – „Plasticosis:” New disease in birds highlights dangers of microplastics
#NuExistăGreenDealFărăTechDeal
„Nu putem vorbi despre tranziția verde fără a vorbi despre tehnologii. Nu există Green Deal fără Tech Deal. Inteligența artificială și alte tehnologii emergente sunt factorii de bază ai viitorului sustenabil pe care încercăm să ni-l imaginăm aici, în Europa”, a declarat Eva Maydell, membră a Parlamentului European. Pentru Maydell, agenda ecologică ambițioasă a UE trebuie să fie susținută de un plan industrial cuprinzător care să direcționeze prioritățile blocului comunitar spre dezvoltarea tehnologiilor curate/ecologice.