Newsletter-ul ANTI-FAKE: “Există cutremure provocate artificial”?

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Cercetare cu privire la convergența dintre mesajele propagandei ruse și discursul protestelor reunite sub denumirea ”Convoiul libertății” din Canada

Un articol recent publicat de o cercetătoare de la Universitatea din Maryland, SUA, a analizat modul în care protestele camionagiilor din Canada din ianuarie/februarie 2022 au fost relatate în presa din Rusia. Respectivele proteste și blocade au reunit o mare diversitate de activiști de extremă-dreapta, dar și cetățeni obișnuiți ce s-au raliat ad-hoc acestei mișcări. 

Cercetarea a examinat relatarea evenimentelor din Canada de către presa de stat rusă și site-urile afiliate Kremlinului, în special gradul de convergență dintre discursul promovat de autoritățile de la Kremlin prin canale oficiale sau canale proxy, pe de o parte, și discursul protestatarilor, identificat pe rețelele sociale, pe de alta (ex: „guvern agresiv”, „ dictatură”, „elita globală”, „încălcarea drepturilor omului”, „revoluțiile colorate create de CIA”).

Rezultatele au arătat că RT (fosta Russia Today), aflată sub controlul editorial al autorităților de la Kremlin, a acordat o atenție deosebită protestelor din Canada, mai mult decât orice alt post internațional de televiziune. Rezultatele cercetării sunt validate și prin analiza unor alte surse media precum site-uri web afiliate autorităților de la Kremlin și a conținutului de pe platforma de mesagerie Telegram, oferind astfel dovezi suplimentare cu privire la interesul strategic rusesc pentru protestul “Convoiul libertății”.

Citește mai mult:

Journals.lib.sfu.ca – Russia’s Role in the Far-Right Truck Convoy: An analysis of Russian state media activity related to the 2022 Freedom Convoy

SUA și India își unesc forțele privind tehnologiile critice și emergente

Parteneriatul tehnologic dintre SUA și India, care include o importantă componentă de apărare, vine în contextul în care India încearcă să-și reducă dependența istorică față de echipamentul militar rusesc. Consilierul SUA pentru securitate naţională Jake Sullivan a explicat că, în afară de considerente geopolitice legate în special de China, scopul acestui parteneriat este de „a construi un ecosistem democratic bine ancorat cu ajutorul tehnologiilor emergente”. De altfel, oficialul american a avut o discuție la Casa Albă pe acest subiect cu Ajit Doval, Consilierul pentru Securitate Națională din India.

Parteneriatul acoperă mai multe domenii, precum producția de semiconductori, infrastructura wireless 5G și 6G, zboruri spațiale comerciale, explorarea Lunii și diversificarea lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

Citește mai mult:

Washingtonpost.com U.S. and India launch high-level defense and tech initiative

#Lipsa reglementării platformelor social media are consecințe dezastruoase

Senatorul american Michael Bennet a denunțat efectul dăunător pe care giganții tehnologici îl au asupra democrației americane și asupra copiilor și adolescenților din întreaga țară. „Aceste platforme digitale au rămas aproape în întregime nereglementate, mișcându-se rapid și distructiv, lăsându-ne pe noi toți ceilalți să reparăm daunele făcute”, a declarat Michael Bennet, cu referire explicită la Facebook, Twitter și TikTok.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.