Fact checking-ul săptămânii: Hartă trucată în care Polonia pare că ar fi anexat teritorii din Ucraina

Context

Pe rețelele sociale circulă o imagine care prezintă ceea ce pare a fi un reportaj meteo difuzat pe postul TV polonez TVP 1. În imaginea distribuită pe Twitter și pe alte rețele sociale, suprafața Poloniei pare să se fi extins foarte mult, cuprinzând o parte considerabilă din teritoriul actual al Ucrainei.

Canalul polonez TVP Info a declarat public că imaginea a fost fabricată, iar ministrul polonez de Externe a calificat imaginile drept un produs al „mașinăriei de propagandă rusești”, care încearcă să distrugă relația pozitivă a Ucrainei cu Varșovia.

Un detaliu care indică faptul că harta este trucată este lipsa diacriticelor poloneze din transcrierea orașelor Kiev (în poloneză Kijów) și Liov (în poloneză Lwów). Mai mult, stilul și grafica hărții meteo nu se potrivesc cu formatul folosit de televiziunea poloneză respectivă. În plus, imaginea prezentatoarei, de la postură până la îmbrăcăminte, este identică cu cea dintr-o emisiune mai veche din martie 2020 de la un alt post polonez de televiziune, un argument în favoarea ideii că imaginea a fost preluată și apoi trucată.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Polonia vrea să declanșeze războiul în Europa prin atacarea Rusiei și se pregătește să ocupe Ucraina.”

„Polonia încearcă să atragă NATO în conflict deschis cu Federația Rusă.”

„Aliații Ucrainei au planuri ascunse ce vizează împărțirea teritoriilor ucrainene.”

„Ucraina este un stat creat artificial, care trebuie și poate fi ușor dezmembrat

Evaluarea noastră:

Imaginile au fost trucate pentru a servi anumite narațiuni strategice cu scopuri propagandistice în contextul războiului din Ucraina. Caracterul trucat al imaginilor a fost subliniat atât de reprezentanții televiziunii poloneze în cauză, cât și de ministrul de externe al Poloniei.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Image of Polish weather map engulfing parts of Ukraine is fake

Euronews.com – Debunk: TV channel did not air a map of Poland which includes Ukrainian territories

France24.com – How Russian propaganda units are broadcasting fake Polish TV reports

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.