„În fapt, propunerea respectivă, concepută pentru a identifica posibile soluții în cazul unei penurii de energie electrică, nu interzice sub nici o formă utilizarea mașinilor elecrice. Proiectul legislativ respectiv prevede patru niveluri posibile de acțiune în cazul unei crize. A treia posibilă măsură privește limitarea folosirii mașinilor electrice într-o astfel de situație numai pentru deplasări absolut necesare, precum mersul la serviciu, la cumpărături, la medic, în instanță, etc. Prin urmare, nu este vorba de o interdicție, ci de o limitare și ea nu s-ar aplica decât în cazul unor crize energetice majore, și nu singură, ci alături de alte categorii de măsuri”, a declarat profesorul universitar, Gabriela Drăgan, vicepreședintele Consiliului Consultativ de Dezvoltare Durabilă, Guvernul României.
Citește întregul fact checking aici.
Reducerea consumului de carne poate contribui la combaterea schimbărilor climatice
Un studiu din 2021 publicat în revista Nature Food a constatat că pentru producerea alimentelor provenite de la animale sunt generate de două ori mai multe emisii decat pentru alimentele pe bază de plante.
Conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), 14,5% din totalul emisiior cu efect de seră sunt atribuite cresterii animalelor, o cantitate aproape egală cu cea generată de industria transporturilor la nivel global.
Un sfert din emisiile din industria alimentară globala rezultă numai din producția de carne de vită. În acest sens, reducerea consumului de carne, mai ales vită, poate contribui semnificativ la combaterea crizei climatice.
Citește mai mult:
Dw.com – How bad is eating meat for the climate?
Nature.com – Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods
Fao.org – Key facts and findings
Vehicule electrice oferite la pachet cu sisteme complete de producere a energiei regenerabile la domiciliu
Mari companii precum Hyundai, Tesla și GM oferă acum proprietarilor de vehicule electrice un sistem integrat de producere a energiei electrice la domiciliu, cu panouri solare rezidențiale și soluții de stocare pentru baterie.
Potrivit unui studiu recent, gospodăriile echipate cu panouri solare, vehicule electrice și sisteme de stocare a bateriilor ar putea reduce costurile anuale de energie cu până la 40%, față de gospodăriile tipice. Încărcarea vehiculelor electrice prin intermediul panourilor solare de pe acoperiș reduce substanțial emisiile cu efect de seră prin comparație cu utilizarea energiei electrice din rețeaua electrică, alimentată în mare parte de combustibili fosili.
Citește mai mult:
Emergingtechbrew.com – Why Hyundai—and other automakers—want to sell you solar panels