Newsletter-ul ANTI-FAKE: OpenAI ChatGPT, „robotul” care ne explică ce sunt știrile false

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Ignorarea  critică (critical ignoring) – instrument esențial în lupta cu dezinformarea

Uneori, cea mai bună apărare împotriva dezinformării este să știi să alegi ce să ignori. Alegând în mod deliberat să ignorăm informații false sau de proastă calitate, reușim să ne concentrăm și să aplicăm gândirea critică pentru selectarea informațiilor relevante. De multe ori, abundența de știri și informații ne fac să depindem, din punct de vedere informațional, de selecțiile operate de algoritmi sau de prietenii din social media.

Gândirea critică este esențială pentru a naviga în oceanul de informații. O serie de cercetări recente ne arată că la fel de importantă este și ignorarea critică, o competență de bază în era digitală. Cu alte cuvinte, trebuie să învățăm cum să nu ne irosim atenția și timpul cu informații lipsite de valoare sau potențial false. Exact ca în metafora acului în carul cu fân, este important să găsim informațiile cu adevărat relevante, dar și să reducem timpul petrecut pentru triajul fânului. Strategii utile în acest sens ar fi cititul pe diagonală sau evitarea disputelor cu trolii din mediul online.

Citește mai mult:

Niemanlab.org – What’s the best way to deal with a flood of misinformation? Maybe it’s time for some deliberate ignorance

Ce sunt știrile false, potrivit OpenAI ChatGPT?

Este inteligența artificială deja capabilă să scrie literatură? Recent, conținutul automat generat de inteligență artificială a programului OpenAI ChatGPT a oferit o nouă perspectivă asupra tehnologiei. Sisteme de inteligență artificială precum ChatGPT sunt antrenate astfel încât să poată genera pagini întregi de text sau imagini care adesea par create de oameni. Noutatea este dată de faptul că un astfel de program poate fi utilizat cu ușurință de aproape orice utilizator. Ne-am întrebat cum ar arăta o propunere de text despre fenomenul știrilor false. Așa că am trimis o solicitare chatbot-ului OpenAI ChatGPT:

„Te rog să-mi explici ce înseamnă fake news.”

Rezultatul a fost destul de convingător, convingeți-vă și voi:

“Fake news, cunoscute și sub numele de știri false, sunt informații false prezentate ca fiind adevărate și care sunt răspândite cu intenția de a înșela și de a manipula opinia publică. Acestea pot fi create de către indivizi sau grupuri care doresc să promoveze anumite puncte de vedere sau interese, sau care doresc să creeze haos și dezorganizare. Fake news poate fi distribuită prin intermediul mijloacelor de informare tradiționale, precum ziarele și televiziunea, sau prin intermediul rețelelor sociale și al altor platforme online. Este important ca oamenii să fie critici și să verifice sursa și veridicitatea informațiilor înainte de a le accepta ca adevărate.”

Citeste mai mult:

mitpress.mit.edu – When a robot writes a book

nytimes.com –  The Brilliance and Weirdness of ChatGPT

Bleepingcomputer.com – OpenAI’s new ChatGPT bot: 10 dangerous things it’s capable of

#În război accesul la informații de încredere poate salva vieți

„În timpul războiului, accesul la informații corecte, din surse de încredere, ce pot verificate, a fost extraordinar de important pentru noi, ca familie, ca să știm dacă fugim, dacă rămânem, dacă o luăm înspre est sau înspre vest.” (Irene Khan, Raportoare Specială ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, vorbind despre o perioadă dificila din viața sa, petrecută în Bangladesh).

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.