Newsletterul ANTI-FAKE: Dezinformarea este un flagel al discursului public

De ce dăm crezare conținuturilor înșelătoare?

Un studiu recent al Universității Carlos al III-lea din Madrid a arătat că, în mare parte, dezinformarea din spațiul online se bazează pe mai multe elemente, precum noutatea/ surpriza, apelul la emoții, „indignarea morală” sau stimularea dorinței de apartenență la grup. Aceste ingrediente ale dezinformării ajung să fie procesate în creierul uman, în zone importante în care acționează dopamina, un neurotransmițător responsabil de stimularea emoțiilor pozitive. Prin urmare, procesarea dezinformării produce emoții precum plăcerea, satisfacția, anticiparea recompensei, de aici un tip de seducție pe care o poate exercita conținutul înșelător, mai ales cel de natură conspiraționistă.

 Citește mai mult:

nyu.edu – Why Our Brains Love Fake News—and How We Can Resist It

Utilizarea sistemelor GPS poate afecta memoria spațială

Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au descoperit că persoanele cu o experiență mai îndelungată de utilizare a sistemelor GPS (Global Positioning System) au o memorie spațială mai slabă atunci când se află în situția de a conduce fără GPS. Atunci când navigăm într-un mediu nou, suntem nevoiți să fim atenți la elementele din jurul nostru și să ne cultivăm și activăm capacitatea internă de orientare. În cazul utilizării aplicațiilor GPS, presiunea în direcția învățării și consolidării capacității de orientare dispare, iar navigarea pe un drum nou devine mai puțin solicitantă din punct de vedere cognitiv. Potrivit studiului care a evaluat experiențele a 50 de șoferi obișnuiți, utilizarea aplicațiilor GPS ar putea avea efecte negative asupra memoriei spațiale, efecte a căror intensitate variază în funcție de durata utilizării acestora.

Citește mai mult:

scientificamerican.com – How GPS Weakens Memory—and What We Can Do about It

#Dezinformarea Este un Flagel Al Discursului Public

„Dezinformarea este un flagel al discursului public. Jurnalismul bazat pe fapte poate contribui la stoparea acestui flagel” – declarația lui Adrian Monck, director executiv al Forumului Economic Mondial.

Prima întâlnire a Comunității politice europene

Pe 6 octombrie are loc prima reuniune a comunității politice europene, format de cooperare propus de Președintele francez E. Macron. În cadrul evenimentului care va avea loc la Praga, vor participa atât liderii țărilor UE, cât și lideri din 17 ţări europene, printre care Marea Britanie, Turcia, Ucraina și Moldova. Discuțiile se vor axa pe răspunsurile ce pot fi formulate la subiecte complexe, precum războiul din Ucraina, schimbările climatice sau criza economică.

3 thoughts on “Newsletterul ANTI-FAKE: Dezinformarea este un flagel al discursului public

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.