Newsletterul ANTI-FAKE: Antidot pentru dezinformare

Cum reglementăm Metaversul?

Metaversul este un universul virtual marca Facebook, una dintre mai multele lumi virtuale la a căror dezvoltare lucrează companiile de tehnologie. Anul trecut, Mark Zuckerberg a prezentat acest proiect. Caracteristicile sale de bază sunt: crearea de avatare (imagini digitale animate folosite pentru a reprezenta utilizatorul în lumea digitală), folosirea realității augmentate și imersarea completă în experiența unui internet încorporat – nu doar o altfel de navigare pe internet, ci un fel de viață dublă, în online și în offline.

Se pune problema dacă vom putea gândi reglementări adaptate pentru Metavers. Jurnaliștii de la Politico au realizat o analiză pe această temă. O zonă delicată se referă la colectarea de date biometrice (definite drept acele date se referă la proprietățile biologice ale persoanei, caracteristicile fiziologice, trăsăturile vitale sau acţiunile repetabile care sunt unice şi măsurabile). Pentru a putea imersa utilizatorul în lumea virtuală cu ajutorul echipamentelor de realitate augmentată/virtuală, Meta trebuie să colecteze foarte multe informații despre acesta și mediul în care se află, inclusiv date biometrice, cum ar fi mișcările ochilor. Această situație ridică probleme fără precedent legate de hiper-supraveghere.

Legislația care va intra în curând în vigoare în UE (Pachetul legislativ pentru piețele și serviciile digitale) încercă să fixeze reguli care să ne protejeze de abuzuri legate de experiențele online deja existente (utilizarea rețelelor sociale, a motoarelor de căutare sau a comerțului electronic). Aceste standarde nu pot anticipa modul în care va funcționa Metaversul, dacă și când va deveni operațional pe scară largă. De aceea, structurile care vor implementa reglementările pentru mediul digital trebuie să devină agile – rapid adaptabile – în fața oricăror schimbări tehnologice, anticipabile sau nu.

Citește mai mult:
spotmedia.ro – Ne vedem în metavers?

Citește articolul complet aici.

Dezbaterile pe stream, o soluție împotriva polarizării opiniilor

Câțiva creatori de conținut de pe Twitch și YouTube – platforme care permit organizarea de transmisiuni video live, numite „stream” – se folosesc de influența pe care o au în comunitățile lor virtuale pentru a-și de-radicaliza urmăritorii. De exemplu, pentru Hunter Avallone totul a pornit în august 2021, când a primit un mesaj de la un utilizator care era convins că vaccinarea împotriva COVID-19 încalcă preceptele sale religioase. Câteva ore, cei doi bărbați au dezbătut intens problema din punct de vedere moral și științific, iar utilizatorul în cauză și-a reevaluat poziția în urma acestei discuții.

Avallone și ceilalți streameri care urmează această abordare se folosesc de logică, umor și empatie pentru a crea o punte cu oameni care au opinii extreme. Aceștia acordă timp zilnic pentru a discuta live cu urmăritorii despre politică, actualitate și probleme curente, combătând dezinformarea, oferind informații factuale și reducând polarizarea opiniilor. Acest format de dezbateri live a devenit din ce în ce mai popular și corespunde principiului de a combate dezinformarea acolo unde este creată și distribuită: pe rețelele sociale.

Citește mai mult:
csis.org – Coming Together to Fight Fake News: Lessons from the European Approach to Disinformation
apa.org – Why we fall for fake news: Hijacked thinking or laziness?

Eforturile UE de gestionare a problemelor digitale

Republica Cehă a preluat recent președinția rotativă a Consiliului UE. Este esențial ca aceasta să continue eforturile de reglementare și gestionare a problemelor legate de mediul digital. Cele șase luni în care Franța a deținut președinția au reprezentat o perioadă benefică pentru Europa din punct de vedere tehnologic și digital. Cele mai importante realizări sunt Digital Markets Act (DMA) și Digital Services Act (DSA), dar și declararea suveranității tehnologice ca fiind una dintre prioritățile Europei. Reprezentanții cehi și-au anunțat deja intenția de a ajunge la un acord  pentru reglementări privind Inteligența Artificială, gestionarea datelor și identificarea electronică (eIDAS Regulation).

Citește mai mult:
euractiv.com – What to take away from the French EU presidency on digital issues

#AntidotPentruDezinformare

„Cele mai eficiente antidoturi pe care le avem la dispoziție împotriva #dezinformării  sunt drepturile fundamentale ale omului, în mod specific, libertatea de exprimare,dreptul de a fi informat și dreptul la confidențialitate.” – declarația Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet.

Acord final privind piețele și serviciile digitale

Pe 5 iulie, Parlamentul European a votat în majoritate pentru adoptarea  Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) și a Actului legislativ privind piețele digitale (DMA). După intrarea în vigoare a celor două pachete legislative, Comisia Europeană va prelua rolul principal în ceea ce privește implementarea lor, inclusiv aplicarea de sancțiuni în cazul în care giganții digitali nu se vor conforma.

Citește mai mult:
europarl.europa.eu – Serviciile digitale: norme de referință pentru un mediu online sigur și deschis

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.