Cum reglementăm Metaversul?
Se pune problema dacă vom putea gândi reglementări adaptate pentru Metavers. Jurnaliștii de la Politico au realizat o analiză pe această temă. O zonă delicată se referă la colectarea de date biometrice (definite drept acele date se referă la proprietățile biologice ale persoanei, caracteristicile fiziologice, trăsăturile vitale sau acţiunile repetabile care sunt unice şi măsurabile). Pentru a putea imersa utilizatorul în lumea virtuală cu ajutorul echipamentelor de realitate augmentată/virtuală, Meta trebuie să colecteze foarte multe informații despre acesta și mediul în care se află, inclusiv date biometrice, cum ar fi mișcările ochilor. Această situație ridică probleme fără precedent legate de hiper-supraveghere.
Legislația care va intra în curând în vigoare în UE (Pachetul legislativ pentru piețele și serviciile digitale) încercă să fixeze reguli care să ne protejeze de abuzuri legate de experiențele online deja existente (utilizarea rețelelor sociale, a motoarelor de căutare sau a comerțului electronic). Aceste standarde nu pot anticipa modul în care va funcționa Metaversul, dacă și când va deveni operațional pe scară largă. De aceea, structurile care vor implementa reglementările pentru mediul digital trebuie să devină agile – rapid adaptabile – în fața oricăror schimbări tehnologice, anticipabile sau nu.
Citește mai mult:
spotmedia.ro – Ne vedem în metavers?
Citește articolul complet aici.
Dezbaterile pe stream, o soluție împotriva polarizării opiniilor
Avallone și ceilalți streameri care urmează această abordare se folosesc de logică, umor și empatie pentru a crea o punte cu oameni care au opinii extreme. Aceștia acordă timp zilnic pentru a discuta live cu urmăritorii despre politică, actualitate și probleme curente, combătând dezinformarea, oferind informații factuale și reducând polarizarea opiniilor. Acest format de dezbateri live a devenit din ce în ce mai popular și corespunde principiului de a combate dezinformarea acolo unde este creată și distribuită: pe rețelele sociale.
Citește mai mult:
csis.org – Coming Together to Fight Fake News: Lessons from the European Approach to Disinformation
apa.org – Why we fall for fake news: Hijacked thinking or laziness?
Eforturile UE de gestionare a problemelor digitale
Citește mai mult:
euractiv.com – What to take away from the French EU presidency on digital issues
#AntidotPentruDezinformare
Acord final privind piețele și serviciile digitale
Citește mai mult:
europarl.europa.eu – Serviciile digitale: norme de referință pentru un mediu online sigur și deschis