ROEXIT – de la nemulțumiri la conspirații
Fenomenul Roexit nu a avut tracțiune la nivelul opiniei publice, în condițiile în care în mediul online cel puțin, au apărut voci care au susținut, în mod explicit, o astfel de mișcare și au căutat să construiască puternice comunități online în jurul ei. Roexit este parte a unui fenomen mai amplu de manifestare, respectiv instrumentalizare, a unei stări de nemulțumire și conține multe dintre elementele centrale ale comunităților echo chamber din mediul online.
Îmbrățișând forme radicale de naționalism xenofob și manifestând înverșunare împotriva unor întregi sisteme politice naționale și mondiale, comunitățile analizate se dovedesc a fi nuclee conspiraționiste, ghidate de ideea unor profeții pe care pandemia și, mai nou, războiul din Ucraina le-ar confirma. Dimensiunea emoțională este deosebit de pregnantă în aceste comunități, analiza evidențiind, și de această dată, atitudinile xenofobe, discriminatorii, violența și virulența simbolice găzduite pe paginile analizate.
Un altfel de Accent! Descoperă aici analiza narațiunilor ROEXIT prezente în social media.
Războiul se duce și în mediul online
Evenimentele petrecute pe teritoriul Ucrainei sunt dublate, în aceste zile, de acțiuni întreprinse în mediul online. Marile companii din domeniul IT au anunțat, rând pe rând, restricții sau modalități de implicare în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Implicarea Big Tech vine în contextul în care ambele state își doresc să își impună în spațiul public (mai ales în cel online) propriile narațiuni cu privire la evenimente.
Am centralizat în continuare cele mai importante acțiuni din domeniul IT corelate cu războiul din Ucraina:
Am centralizat în continuare cele mai importante acțiuni din domeniul IT corelate cu războiul din Ucraina:
- Elon Musk anunță activarea serviciului de internet prin satelitul Starlink în Ucraina: pentru a preîntâmpina situația în care internetul va fi întrerupt pe teritoriul ucrainean, Elon Musk pune la dispoziție gratuit satelitul Starlink.
- Twitter și Facebook anunță că au eliminat comunități mari de troli anti-Ucraina: cele două platforme americane au descoperit două companii care gestionau conturi false și le-au eliminat. În același timp, Facebook și Google blochează reclamele presei de stat din Rusia. Google și Youtube anunță că au restricționat temporar canalele mai multor instituții media de stat din Rusia și profiturile realizate de acestea.
- Ca răspuns, Rusia limitează accesul la Facebook și Twitter pe teritoriul său, pentru a se opune acțiunilor de cenzură a agențiilor media rusești pentru care acuză cele două platforme;
- Google Maps a fost dezactivat temporar pe teritoriul Ucrainei: nu mai oferă informații despre gradul de aglomerare al unor locații, nici detalii despre restaurante, magazine sau alte spații publice. Măsurile au fost luate pentru protejarea comunităților locale, după ce au fost consultate autoritățile regionale.
- Uniunea Europeană se implică în combaterea dezinformării și interzice publicațiile Russia Today și Sputnik (dar și filialele acestora) pe teritoriul său; Acestea au fost interzise și în România, alături de o serie de alte site-uri considerate periculoase pentru mediul online autohton.
- Bitdefender și Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România (DNSC) și-au extins protocolul de colaborare pentru a oferi gratis consultanță tehnică în domeniul securității cibernetice, informațiilor despre amenințări informatice și a tehnologiilor de ultimă generație pentru a sprijini Ucraina, dar și statele membre NATO și UE.
- Anonymous, un grup internațional de hacking, a anunțat un „război cibernetic” împotriva Rusiei. Primul pas a fost să îndemne, printr-un mesaj pe Twitter, ca hackerii să vizeze atacuri cibernetice asupra Rusiei. Cele mai importante acțiuni au fost: dezactivarea site-urilor Gazprom, a agenției de știri Russia Today și a numeroase instituții guvernamentale din Rusia și Belarus. Anonymous și-a exprimat intenția de a închide site-uri oficiale din Rusia și de a le înlocui cu informații menite să prezinte poporului rus informațiile alternative la cele oficiale și să combată cenzura. De partea cealaltă, Ucraina a fost lovită de atacuri cibernetice asupra unor site-uri guvernamentale și condamnă încercări de spionaj cibernetic din partea Belarusului.
- Ucraina anunță că își formează și o „armată IT” care să lupte împotriva atacurilor cibernetice care vizează țară, consolidându-și propria infrastructură. Sunt avute în vedere și crearea unei rețele de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești.
#OEuropăLiberăȘiPașnică
„Ceea ce ne unește în acest moment este faptul că știm puterea democrațiilor libere.[…] Le mulțumesc tuturor celor care, în aceste vremuri, susțin alături de noi o Europă liberă, deschisă, corectă și pașnică.” – declarația guvernamentală a cancelarului german Olaf Scholz privind războiul din Ucraina.
Eforturile umanitare pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni
În urma războiului din Ucraina, Organizația Națiunilor Unite a estimat că numărul ucrainenilor strămutați ar putea ajunge la șapte milioane. În prezent, organizațiile umanitare își concentrează eforturile pe asigurarea alimentelor, articolelor de ajutor de bază și oferirea sprijinului medical și psihosocial pentru persoanele care sosesc din Ucraina. Acestea au înființat și servicii de restabilire a legăturilor familiale pentru persoanele care caută membri ai familiei.
Citește mai mult:
weforum.org – The humanitarian impact of the crisis in Ukraine will be long-lasting
Articole asemănătoare:
Focus Global: Bulgaria și Croația, mai aproape de aderarea la Zona Eurojoi iulie 30, 2020
Focus Global: Compania Google – investigată de UEluni iunie 28, 2021
Psihologia Dezinformării: 5 caracteristici ale discursului anti-științificmiercuri februarie 16, 2022
Newsletterul Green ANTI-FAKE: Creștere record a nivelurilor de CO2 în atmosferăduminică mai 19, 2024
Green fact checking-ul săptămânii: Informații false despre Bill Gates: investiții în managementul pă...luni octombrie 16, 2023
Focus Global: Biden și Merkel nu au depășit divergențele legate de Nord Stream 2 luni iulie 26, 2021
Pe urmele fake-ului: Campaniile Rusiei de dezinformare cu privire la cazul Navalny și la protestele ...luni septembrie 14, 2020
Psihologia dezinformării: Echo chambers: ce sunt și cum putem evadaluni iunie 21, 2021
Focus Global: Un nou verdict împotriva Facebook, în Austrialuni iulie 26, 2021
Fact checking-ul săptămânii: Atenție la informațiile medicale prezentate într-o manieră incompletă s...luni iunie 21, 2021