Accent: Ce urmează după Facebook papers?

Facebook papers, așa cum a fost denumită scurgerea masivă de documente interne ale Facebook care dezvăluie unele practici neetice ale companiei, se transformă într-o criză de relații publice, dar, potențial, și într-o problemă de natură legală. Cantitatea de informație devine copleșitoare; peste 50 de articole despre Facebook papers au fost publicate deja și se estimează că mai există material pentru încă o lună și jumătate de breaking news. Cele mai marcante dezvăluiri sunt legate de efectele  negative asupra adolescenților, incapacitatea platformei de a gestiona informațiile înșelătoare și favorizarea deliberată a conținutului care polarizează și care generează emoții negative. Mai mult decât atât, problemele sunt globale. Atunci când își extinde influența pe o anumită piață, compania face acest lucru fără a înțelege adecvat impactul asupra societății respective și este dezinteresată să se implice în limitarea contribuției proprii la apariția unor fenomene sociale negative.

Ce urmează pentru Facebook? Acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 5%, iar acționarii își propun să diminueze puterea directorului executiv, Mark Zuckerberg. În plus, compania ar putea răspunde inclusiv legal, în SUA, acuzațiilor că și-ar fi indus deliberat în eroare investitorii. Au apărut reacții dure inclusiv la nivelul Uniunii Europene, oficiali europeni considerând că a sosit timpul reglementării la sânge. Schimbarea numelui companiei în ”Meta” și prezentarea viziunii despre metavers au fost întâmpinate, poate puțin prematur, cu dezinteres, ironii și scepticism. Este puțin probabil, dar și insuficient, să reparăm Facebook peste noapte. Nici celelalte platforme digitale nu se dezic de practicile de creștere a engagementului pentru care îl acuzăm astăzi pe Zuckerberg. Este nevoie de o reparare a întregului model de dezvoltare a serviciilor și produselor digitale bazate pe Internet, indiferent de cine sunt ele dezvoltate.

Citește mai mult:

theatlantic.com – How Facebook Fails 90 Percent Of Its Users

gandul.ro – Dormi liniștit, algoritmul se înfurie pentru tine!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.