Lupta pentru dominația internetului intră într-o nouă etapă
Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie (Trade and Tech Council/ TTC) are o agendă încărcată în multe domenii, de la utilizarea etică a tehnologiei, la comerțul global și schimbările climatice. Însă rivalitatea acerbă apare cu privire la dominația asupra internetului. În anii 1990, a existat un moment de cotitură în care a devenit clar că următoarea industrie dominantă la nivel global se va baza pe interconectarea computerelor în rețea. SUA a fost prima care a reușit să impună soluția sa tehnologică – internetul pe care îl cunoaștem astăzi. Dominația americană asupra internetului a obligat Uniunea Europeană să deschidă un nou front de ”luptă” unde este decisă să își impună viziunea: cel al reglementării.
În acest moment, există trei modele de guvernanță. Unul de tip autoritar, promovat de țări precum Rusia și China. Un al doilea, modelul american, este supus mantrei ”inovație galopantă, sub auspiciile pieței libere”. Modelul european intră în contradicție direct cu cel american, deoarece pornește de la principiul apărării valorilor UE și militează pentru crearea unui cadru de reglementare bine pus la punct, chiar cu riscul de a frâna inovația. Mizele sunt uriașe la nivel strategic, economic, cultural, comercial și de securitate. De aceea, este puțin probabil ca noul cadru de cooperare creat prin TTC să ducă la consens privind regulile jocului pe internet, nici măcar în cazul unor probleme punctuale.
Citește mai mult:
dataguidance.com – EU: European Parliament adopts resolution on the use of AI in law enforcement
nickmerrill.substack.com – How the US could block the Internet
Afirmații eronate despre „moartea masivă a persoanelor vaccinate”
Diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin în mod eronat că „spitalele sunt în mare parte pline cu oameni care au fost vaccinați anti-Covid” sau că „valul patru al pandemiei în România este valul vaccinaților” și este marcat de „moartea masivă a persoanelor vaccinate”. Aceste afirmații sunt înșelătoare din mai multe privințe. De la începutul campaniei de vaccinare până pe 30 septembrie 2021, în România, doar 1,3% dintre persoanele vaccinate s-au infectat cu Covid-19. Mai mult, în luna septembrie, având în vedere chiar și transmiterea comunitară la nivel național a variantei Delta, mult mai contagioase, 75% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 erau persoane nevaccinate, iar 90% din totalul deceselor înregistrate au survenit la persoane nevaccinate. Pe baza acestor date, se poate afirma că vaccinurile împotriva COVID-19 și-au dovedit eficiența împotriva riscurilor de spitalizare și deces din cauza infectării cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2.
Citește fact-checking-ul complet aici!
Google va lupta împotriva dezinformării privind încălzirea climatică
Google intenționează să facă din dezinformarea pe probleme climatice o afacere mai puțin profitabilă. Echipa Google Ads a anunțat că va interzice reclamele la conținutul care contrazice consensul științific bine stabilit cu privire la existența și cauzele schimbărilor climatice. Măsura se aplică agențiilor de publicitate Google, editorilor de website-uri care rulează anunțuri Google și creatorilor YouTube. Sunt vizate afirmațiile care se referă la schimbările climatice ca la o farsă, care neagă dovezile științifice privind încălzirea climei și cele care neagă faptul că activitatea umană contribuie la schimbările climatice. Măsura ar putea să constrângă Facebook să adopte o politică similară. Conform studiilor, actorii instituționali implicați în răspândirea dezinformării pot fi împărțiți în câteva categorii: oameni de știință, guverne, organizații politice și religioase, reprezentanți ai industriilor poluante și organizații media cu ideologie de dreapta.
Citește mai mult:
nytimes.com – The Science of Climate Change Explained: Facts, Evidence and Proof
www.carbonbrief.org – Guest post: How climate change misinformation spreads online
Poate biotehnologia să ne întinerească?
Altos Labs este o companie internațională înființată cu scopul de a reuni eforturile de cercetare întreprinse pentru găsirea unei soluții care să combată bătrânețea și să ofere „tinerețea veșnică”. Punctul de plecare a fost anul trecut în Statele Unite, când un grup de cercetători s-a reunit într-o conferință cu tema „Cum poate tehnologia să facă oamenii mai tineri”. Întinerirea unor organe, sau chiar a întregului corp uman reprezintă un domeniu de cercetare în care sunt implicați cei mai importanți oameni de știință. Nu au fost încă prezentate rezultate concrete care să dezvăluie un progres clar, dar sunt realizate studii și teste în cele mai importante centre de cercetare în tehnologie, medicină, biochimie, toată lumea fiind de acord că este un subiect ce are nevoie de un timp îndelungat pentru a se ajunge la rezultate sigure, care să nu pună oamenii în pericol.
Compania nou apărută, dar mai ales ideea din spatele acesteia, suscită interesul celor mai bogați oameni de afaceri, care prevăd importanța majoră pe care o astfel de descoperire ar putea să o aibă la nivel global. Astfel, cercetările companiei se bucură de bugete foarte mari pentru a descoperi tehnici anti-îmbătrânire.
Citește mai mult:
#BusolaStrategicăUE
„Liderii statelor membre ale UE vor aproba Busola strategică a apărării europene în martie anul viitor și vor lucra pentru o nouă declarație politică UE – NATO” – declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel, după reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern de la Brdo, Slovenia.
Discuțiile liderilor UE despre prețurile energiei
În cadrul reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie, liderii UE vor discuta despre recenta creștere abruptă a prețurilor energiei și vor evalua măsurile care pot fi luate atât la nivel național, cât și la nivel european pentru a controla impactul acestei creșteri a prețurilor.
Citește mai mult:
euractiv.com – EU leaders to discuss strategic gas reserve at summit: von der Leyen
consilium.europa.eu – Consiliul European, 21-22 octombrie 2021