Fact checking-ul săptămânii: Cele mai răspândite afirmații eronate despre vaccinurile împotriva COVID-19

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a înregistrat o nouă creștere la nivel global. În același timp, datele recente arată că, în spațiul online, numărul de afirmații eronate despre vaccinurile anti-COVID-19 a crescut de circa cinci ori în luna iulie, față de luna iunie. Cele mai răspândite afirmații eronate, trunchiate sau distorsionate despre vaccinurile împotriva COVID-19 susțin că vaccinurile nu funcționează, că ar conține microcipuri, că oamenii ar trebui să se bazeze pe imunitatea naturală în loc să se vaccineze și că vaccinurile ar provoca avorturi spontane. Deși fiecare dintre aceste afirmații a fost demontată deja de experți din domeniul medical, aceste afirmații sunt promovate, reciclate și redistribuite periodic în spațiul online, inclusiv în România.

Potrivit  New York Times, datele unei analize recente a  Zignal Labs, companie care realizează analize și monitorizări mass media, arată că mențiunile asociate cu dezinformarea despre vaccinurile împotriva COVID-19 au crescut de cinci ori în luna iulie 2021, în comparație cu luna iunie 2021. Analiza a urmărit mențiunile apărute pe rețelele sociale, în presa scrisă și online și în cadrul posturilor de televiziune din SUA. Astfel, cele mai răspândite afirmații eronate susțin că „vaccinurile nu funcționează” (mențiunile au crescut cu  437%), că ar „conține microcipuri” (mențiunile au crescut cu 156%), că oamenii ar trebui să se bazeze pe „imunitatea lor naturală în loc să fie vaccinați” (mențiunile au crescut cu  111%) și că „vaccinurile ar provoca avorturi spontane” (în creștere cu 75%).

Aceste afirmații, demontate deja de experți relevanți din domeniul medical, sunt promovate și redistribuite periodic și în spațiul online românesc. Studiile clinice și datele colectate odată cu administrarea vaccinului în rândul populației generale au demonstrat că vaccinurile sunt sigure și eficiente în protejarea împotriva infecțiilor și a simptomelor severe de COVID-19. De altfel, s-a observat că pe măsură ce rata vaccinării a crescut în primăvară, numărul de cazuri noi și internări a scăzut. În ceea ce privește „imunitatea naturală”, mai mulți experți din domeniul medical susțin că imunitatea oferită de vaccin este mult mai „puternică și oferă un grad mai mare de anticorpi neutralizanți, decât în cazul persoanelor care au fost infectate anterior”.

Mai mult, nu există dovezi că vaccinurile ar fi provocat „sute de avorturi spontane”, iar cele mai multe afirmații pe acest subiect s-au bazat pe denaturarea și interpretarea greșită a datelor unor studii pentru a susține în mod fals că vaccinurile sunt periculoase pentru femeile însărcinate. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, „în prezent, nu există dovezi că vaccinarea COVID-19 provoacă probleme în timpul sarcinii”. Rezultatele preliminare ale unor studii nu au constatat un risc crescut de avort spontan asociat cu vaccinarea COVID-19, iar cercetătorii recunosc că datele disponibile pe această temă rămân limitate și necesită cercetări suplimentare.

Afirmațiile cu privire la vaccinurile care ar conține un „microcip” au circulat cu mult timp înainte ca acestea sa fie autorizate și administrate în rândul populației generale. Deși afirmațiile au fost demontate de numeroși experți din domeniul medical, acestea sunt promovate în continuare de către actorii care susțin discursul anti-vaccinist. După cum a subliniat și Paul Offit, președinte al departamentului de vaccinologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, introducerea unui microcip prin vaccinare este imposibilă și nu poate fi realizată cu un ac de dimensiuni mici.

Datele analizate de Zignal Lab arată că vizibilitatea acestor afirmații s-a diminuat în primăvara acestui an, pe măsură ce numărul cazurilor de infectări a scăzut. Totuși, aceste afirmații sunt periodic reciclate și utilizate  pentru a susține noi narațiuni și îndemnuri anti-vaccinare. Rachel E. Moran, cercetător care studiază teoriile conspirației din mediul online la Universitatea din Washington, prezice că va exista un „ciclu natural al atenției” publicului pentru această nouă rundă de dezinformare.

Pentru a ne feri de posibilele efecte ale unor conținuturi înșelătoare care circulă în special în mediul online, sugerăm:

  • să nu dăm, în mod automat, crezare unor informații doar din motivul că ne confirmă îndoieli, suspiciuni, credințe sau interpretări anterioare;
  • să verificăm dacă informațiile sunt susținute de dovezi și dacă pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere;
  • să verificăm sursa, contextul în care apar informațiile și să nu luăm decizii importante (de natură civică, financiară sau medicală) pe baza unor conținuturi în legătură cu care avem dubii sau al căror registru nu poate fi stabilit cu exactitate.

Sursele noastre:

nytimes.com – Virus Misinformation Spikes as Delta Cases Surge

politifact.com – 10 types of COVID-19 vaccine misinformation swirling online, fact-checked

politifact.com – COVID-19 vaccines did not cause a 366% increase in miscarriages, as article claims

politifact.com – Social media post misrepresents preliminary data on miscarriages and COVID-19 vaccines

politifact.com – No, chip on COVID-19 vaccine syringes would not be injected or track people

politifact.com – Safer to be unvaccinated against COVID-19? In several ways, that’s False

factcheck.org – Vaccines Remain Largely Effective Against Delta Variant, Counter to Claims From Fox News Guest

unicef.org – Schemă de demascare a unei dezinformări (mit)

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Filmări înșelătoare cu persoane vaccinate de care s-ar lipi magneți

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Subiectul imunității dobândite natural – instrumentalizat pentru a susține inutilitatea vaccinării împotriva COVID-19

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.