Psihologia dezinformării: Scrolling-ul obsesiv. Este cazul să mă opresc?

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care folosim social media pentru a consuma știri. Avem tendința să consumăm mai multe știri pe subiecte legate de pandemie când au loc evenimente-cheie în evoluția situației. Mai exact, în astfel de momente, oamenii au un nivel mai ridicat de incertitudine, și încearcă, prin consumul constant de știri, să găsească unele confirmări sau explicații. De exemplu, perioada de început a pandemiei (martie-aprilie 2020) sau apariția variantei Delta (mai-iunie 2021) a noului coronavirus sunt doar două momente în care nivelul de incertitudine a fost ridicat, iar oamenii au folosit deseori știrile din social media pentru orientare. Acest obicei nu este unul sănătos, fiind frecvent asociat cu „obezitatea informațională” – practic, suntem bombardați permanent cu tot felul de informații, iar noi, din dorința de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă, ne „îndopăm” cu absolut tot ceea ce ne oferă, „pe gratis”, rețelele sociale.

Deși pentru unii oameni consumul ridicat de știri din social media este o cale facilă de a găsi unele explicații cu privire la ceea ce se întâmplă și, deci, de a-și reduce nivelul de incertitudine, aceasta nu este o regulă. Scrolling-ul obsesiv prin știri despre pandemie este un fenomen ce trebuie tratat cu prudență. Mai exact, dacă vă încearcă stări de anxietate sau neputință sau dacă simțiți că multitudinea de informații existente pe subiecte legate de pandemie vă copleșește, atunci este timpul să reflectați asupra motivelor care vă determină cu adevărat să căutați noi și noi informații. Uneori, căutarea permanentă de informații noi poate ascunde lipsa de curaj de a accepta realitatea așa cum este ea. În plus, este important să luați în calcul faptul că scrolling-ul obsesiv vă poate face mai vulnerabili în fața informațiilor cu potențial înșelător.

Citește mai mult:

nationalgeographic.comEndless scrolling through social media can literally make you sick

medium.comDoes Scrolling on Social Media Cause Brain Damage?

theconversation.comWhen too much news is bad news: is the way we consume news detrimental to our health?

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.