Newsletterul ANTI FAKE (2-9 august)

Afirmații false despre „demisia în masă” a membrilor Gărzii Republicane franceze 

Afirmație problematică:

„Toți membrii Gărzii Republicane, serviciu care oferă protecție președintelui francez, au demisionat în masă  în semn de protest față de introducerea permisului sanitar”.

Explicație/ Context:

Recent, în spațiul online, au circulat numeroase articole și postări pe rețelele sociale care susțineau că „Garda Republicană, serviciul de pază și protecție, a renunțat să îl mai apere pe Macron după ce acesta a emis decretul impunerii certificatului de vaccinare”. Această afirmație este falsă. Atât membrii Gărzii Republicane, serviciul care asigură protecție Palatului Élysée, reședința președintelui francez, cât și membrii Jandarmeriei, unitate care oferă protecție directă președintelui francez, nu au demisionat și continuă să își îndeplinească atribuțiile.

Citește fact-checking-ul integral aici.

Facebook elimină rețele de conturi din Franța și Rusia care vizau țări din Africa

Facebook a anunțat că a eliminat trei rețele separate de conturi şi pagini care au încălcat politica împotriva interferențelor străine sau guvernamentale și s-au angajat într-un comportament coordonat. Rețelele identificate au vizat mai multe țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Două dintre aceste rețele au provenit din Rusia, iar o rețea a provenit din Franța.

Rețeaua originară din Franța a vizat în primul rând Republica Centrafricană și Mali. Persoanele din spatele acestor activități foloseau conturi false  prin care se prezentau ca localnici în țările vizate, gestionau pagini și grupuri și postau știri actuale, comentarii de susținere la adresa armatei franceze și critici privind implicarea Rusiei în Republica Centrafricană.

În cazul rețelelor din Rusia, operațiunile au vizat în special Republica Centrafricană, Libia, Sudan și Siria. Rețelele se bazau pe folosirea unor conturi false pentru a comenta, amplifica propriul conținut și a conduce oamenii către anumite site-uri. Persoanele din spatele acestor rețele gestionau pagini și grupuri, solicitau conținut de la jurnaliștii locali și publicau știri și evenimente actuale, inclusiv informații despre vaccinul rus împotriva COVID-19, prezența Rusiei în Africa Subsahariană, comentarii de susținere a guvernului Republicii Centrafricane și critici la adresa politicii externe franceze.

Potrivit raportului Facebook, persoanele din spatele acestor rețele s-au coordonat între ele și au folosit conturi false ca parte centrală a operațiunilor de a induce în eroare utilizatorii.

Citește mai mult:

about.fb.comRemoving Coordinated Inauthentic Behavior from France and Russia

cjr.orgFacebook and the dilemma of coordinated inauthentic behavior

Disonanța cognitivă – contradicțiile ne produc disconfort mental

Disonanța cognitivă se referă la starea de disconfort resimțită de un individ ale cărui atitudini, credințe sau comportamente intră în contradicție unele cu altele. Disonanța cognitivă apare în mai multe situații: atunci când credințele preexistente ale oamenilor sunt în contradicție cu acțiunile pe care aceștia le întreprind; atunci când au, concomitent, mai multe idei contradictorii sau în momentul în care sunt expuși unor informații noi, care contrazic ceea ce ei știau deja. În astfel de situații, pentru a reduce starea de disconfort, indivizii adoptă un comportament de evitare a unor activități în timp ce se angajează în alte activități similare. În plus, oamenii formulează diverse justificări sau raționalizări care să reducă disonanța cognitivă.

Spre exemplu, unii oameni evită vaccinarea făcând referire la potențialele efecte adverse ale vaccinurilor, în timp ce practică activități cu efecte secundare potențiale semnificativ mai mari, precum fumatul, injecțiile cu botox sau tatuajele. Mai exact, studiile arată că fumatul are foarte multe efecte negative asupra sănătății umane, fiind asociat, printre altele, cu 17 tipuri diferite de cancer. Botoxul sau, mai exact, toxina botulinică, este o substanță produsă de bacteria Clostridium botulinum, responsabilă de botulism, o boală cu o rată de mortalitate de până la 20%. Procesul de tatuare implică injectarea picăturilor de cerneală în epidermă, iar mulți dintre pigmenții utilizați în procesul de tatuare nu respectă normele de siguranță impuse de autorități. Astfel, fumătorii, persoanele care își injectează botox și cele care își fac tatuaje și care, în același timp, refuză vaccinarea pe motiv că aceasta are efecte adverse asupra sănătății sunt exemple de manifestare a disonanței cognitive.

Depășirea acestei stări de disonanță cognitivă este dificilă, dar nu imposibilă. Pentru persoanele care manifestă astfel de stări de disconfort, este recomandat să găsească legătura dintre acțiunea pe care o resping vehement și cea pe care o acceptă fără probleme, reducând, astfel, discrepanța între acțiunile care intră în contradicție una cu cealaltă și, implicit, disconfortul mental asociat acesteia. De asemenea, este util să caute informații noi, din surse sigure, cu privire la acele idei sau acțiuni care sunt în dezacord cu credințele proprii. Totuși, eficacitatea unor astfel de soluții depinde, în bună măsură, de capacitatea noastră de a naviga prin jungla informațională și de a evita capcana unor argumente eronate, formulate exclusiv în încercarea de a reduce nivelul disonanței cognitive.

Citește mai mult:

theatlantic.comThe Role of Cognitive Dissonance in the Pandemic

firstdraftnews.orgThe psychology of misinformation: Why we’re vulnerable

#StăpânireaTehnologiei

Performanța tehnologică este esențială pentru „noua ordine geopolitică” – Thierry Bretoncomisarul european pentru piaţă internă, într-un discurs despre geopolitica tehnologiei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.