Pe urmele fake-ului: Adolescenții care demontează conținuturi înșelătoare

MediaWise Teen Fact-Checking Network reunește o echipă de adolescenți care analizează conținutul viral pe rețelele sociale, pentru a lua urma fake-ului și a demonta afirmațiile înșelătoare sau false. Inițiativa acestora, denumită „Is this legit?” și aflată sub umbrela International Fact-Checking Network, s-a concretizat într-o serie de videoclipuri de alfabetizare media și fact-checking, care au fost lansate și promovate pe YouTube. Cu ocazia celei de-a 30-a ediții din serie, Poynter a prezentat topul celor mai virale conținuturi înșelătoare identificate până în prezent de această echipă.

Topul este ocupat de afirmațiile care pun la îndoială gravitatea maladiei asociate virusului SARS-CoV-2, echipa demontând frecvent informații înșelătoare cu privire la rata de mortalitate asociată virusului, pe cele potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 este o simplă gripă; tot în prima parte a clasamentului se află conţinuturile înşelătoare despre remediile minune care ar preveni răspândirea noului coronavirus, precum injectarea de înălbitor, folosirea hidroxiclorochinei, consumul de marijuana sau de nicotină; pe locul al treilea se află teoriile conspiraționiste cu privire la testele COVID-19 despre care s-a spus, în mod eronat, că ar favoriza apariția bolii și că ar conține nanoparticule care intră în creierul uman, permiţând, astfel, monitorizarea oamenilor. Echipa a demontat o serie întreagă de afirmații înșelătoare cu privire la corectitudinea alegerilor prezidențiale din SUA și la asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, precum și conținuturi false care s-au viralizat după moartea lui George Floyd.

Citește mai mult:

MediaWiseA DIGITAL MEDIA LITERACY PROJECT OF THE POYNTER INSTITUTE

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.