De ce a blocat Facebook paginile de știri în Australia?
Cetățenii australieni au constatat, joia trecută, că paginile de Facebook ale organizațiilor locale sau internaționale de știri nu mai sunt disponibile, iar newsfeed-ul lor este privat de acest tip de conținut. Decizia radicală luată de Facebook vine ca reacție la News Media Bargaining Code, un text de lege elaborat de guvern împreună cu autoritatea de reglementare a concurenței. Propunerea are ca obiectiv rezolvarea asimetriei de putere dintre companiile media și giganții digitali Google și Facebook. Legea îi obligă pe aceștia din urmă să negocieze acorduri comerciale individuale sau colective cu producătorii de știri și prevede inclusiv un sistem de arbitraj și de penalizări în acest sens. Logica din spatele propunerii este că giganții digitali fac audiență și obțin implicit venituri importante din publicitate exploatând conținutul pe care terțe părți li-l pun la dispoziție gratis.Spre deosebire de Google, care a cedat și a încheiat recent acorduri în valoare de 47 milioane de dolari pe an cu cele mai mari societăți de televiziune din Australia, Facebook continuă să se opună implementării acestui nou sistem. William Easton, director executiv Facebook pentru Australia & Noua Zeelandă, argumentează că actul normativ interpretează relația dintre platformă și producătorii de știri „într-un mod fundamental greșit”, iar veniturile pe care le obține Facebook de pe urma acestui tip de conținut sunt oricum reduse. În cazul Facebook, afirmă Easton, „editorii distribuie benevol știrile deoarece acest lucru îi ajută să își crească audiența și veniturile din abonamente și publicitate”, în timp ce Google indexează știrile în mod automat, fără acordul expres al companiilor care le publică.
Implicațiile conflictului sunt notabile. Traficul de pe site-ul organizațiilor de știri din Australia a scăzut cu 13%, în condițiile în care aproape un sfert dintre cetățenii acestei țări folosesc social media ca sursă primară de informare. Măsura a afectat din greșeală (după cum se apără compania) și unele pagini guvernamentale care vizau serviciile de sănătate și urgență, ceea ce a privat cetățenii de acces la informații vitale. Nu în ultimul rând, vidul informațional creat prin blocarea accesului la știri verificate este mai ușor ocupat de către dezinformare și alte forme de conținut înșelător. Modul în care va fi aplanată disputa va influența modelele de reglementare din alte state. La nivelul UE, noile prevederi privind drepturile de autor, care reglementează inclusiv parametrii în care platformele online pot folosi conținutul organizațiilor de știri, încep să fie transpuse în legislația națională.
Citește mai mult:
euractiv.com – EU says copyright laws make situation different from Australia
Afirmație prezentată trunchiat și atribuită CNN
Ce riscuri ridică noua platformă de fact-checking Birdwatch?
poynter.com – Analysis: Twitter’s crowdsourced fact-checking experiment reveals problems
Perseverence și Ingenuity – o izbândă a științei și tehnologiei
cnn.com – Incredible new images shared by Perseverance rover after Mars landing
planetary.org – Every Mission to Mars, Ever
Ce elemente influențează procesul de învățare a elevilor
edupedu.ro – Școli mai bune: Elevii au rezultate superioare când profesorii petrec mai mult timp predând efectiv la clasă și sunt mulțumiți de locul de muncă și când există un echilibru academic și socio-economic între colegi – analiză pe baza PISA-TALIS
China, principalul partener comercial al UE
Potrivit datelor oferite de Eurostat, China a detronat Statele Unite, devenind principalul partener comercial al Uniunii Europene în 2020. Exporturile către China au crescut cu 2,2%, iar cele către SUA au scăzut cu 8,2%. Datele arată că importurile din China au crescut cu 5,6%, iar cele din SUA au scăzut cu 13,2%. O explicație a creșterii exporturilor este aceea că investițiile publice masive în infrastructură au alimentat cererea de produse europene. Pe de altă parte, UE a cumpărat din China cantități mari de produse farmaceutice, echipamente și materiale medicale, echipamente de protecție individuală, sporind importurile. Această tendință pare să continue în prima jumătate a acestui an, deoarece ambele părți au convenit să semneze un acord de investiții care să le ofere companiilor un acces sporit pe piețele partenerului.
Citește mai mult:
esthinkthank.com – The New EU-China Trade Deal: Setting the tone for Global Politics in 2021?
forbes.com – What The European Union And China Investment Agreement Will Mean For Future Retail Trade Deals
Conferinţa de Securitate de la München: relansarea cooperării transatlantice
politico.eu – As it happened: Biden at Munich Security Conference
dw.com – Munich Security Conference brings trans-Atlantic’s Fantastic Four back together
Ce este „citirea laterală”?
webliteracy.pressbooks.com – What “reading laterally” means
www.teachthought.com – What’s The Difference Between Lateral Reading And Vertical Reading?
#DIYFactCheck
Washington Post a lansat o serie de instrumente disponibile pe Instagram, #DIYFactCheck, care permit cititorilor să verifice materialele video și să demonteze informațiile false.