Newsletterul ANTI-FAKE (7-14 decembrie 2020)

Securitatea cibernetică ne privește pe toți

România va fi țara-gazdă a noului Centru European pentru Securitate Cibernetică, fiind selectată de pe o listă scurtă care a inclus Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și Leon. Deși nu este în mod formal o agenție europeană, Centrul va juca un rol esențial în ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre și va fi responsabil, în principal, de gestionarea fondurilor pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE. Este primul succes de acest tip al României, după ce a concurat pentru relocarea post-Brexit a Agenției Europene a Medicamentului și a Autorității Bancare Europene. Conform Politico, România a avut câteva avantaje în față celorlalți competitori, printre care o bună reputație privind securitatea cibernetică și existența unor rețele de telecomunicații securizate corespunzător.Crearea Centrului ilustrează eforturile UE de consolidare a normelor de securitate cibernetică și de formulare a unui răspuns eficient în fața amenințărilor de acest tip. Problemele de securitate cibernetică depășesc granițele naționale și impun coordonarea măsurilor la nivel european. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană în 2017, atacurile cibernetice au afectat 80% dintre companiile europene măcar o dată, iar în anumite state membre infracțiunile cibernetice alcătuiesc jumătate din totalul infracțiunilor comise anual. Vulnerabilitățile cresc pe măsură ce tot mai multe dispozitive, servicii și sisteme automate sunt conectate între ele prin intermediul Internetului (Internet of Things).  Conform previziunilor Statista, această piață va ajunge la 1,1 trilioane de dolari în 2023.

Comisia Europeană lansează Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană

Comisia Europeană a prezentat Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană care prevede o serie de măsuri pentru combaterea dezinformării, promovarea unor alegeri transparente și consolidarea libertății mass-media.  Documentul propune norme juridice pentru publicitatea politică online sau pentru sponsorii conținutului plătit și instituie sancțiuni financiare în cazul operațiunilor de dezinformare străine. De asemenea, planul va include măsuri suplimentare pentru a sprijini pluralismul mas- media, normele privind finanțarea partidelor politice europene și cadrul de co-reglementare al platformelor digitale.

Citește mai mult:
euobserver.com – ‘Self-regulation not working’ on fake news, EU warnedtechcrunch.com – Europe to put forward rules for political ads transparency and beef up its disinformation code next year

Rețea globală de dezinformare, prezentă de 15 ani la Bruxelles
Echipa de cercetători EUvsDisinfo a descoperit o  rețea vastă de dezinformare care a țintit UE și ONU prin promovarea intereselor Indiei și care activează încă din 2005. Campaniile de manipulare și dezinformare au înglobat peste 750 de surse media și site-uri de știri false, jurnaliști fictivi sau date de contact inexistente. Datele arată că operațiunile s-au bazat pe „reînvierea” unor ONG-uri și publicații media care și-au încetat activitatea ori folosirea numelor unor persoane publice decedate. Eforturile complexe au țintit liderii și instituțiile UE și au fost orientate către răspândirea unor narațiuni anti-Pakistan, anti-China, promovarea unei imagini pozitive a Indiei și discreditarea statelor care intră în conflict cu această țară.

Citește mai mult:
bbc.com – The dead professor and the vast pro-India disinformation campaignreuters.com – Pakistan accuses India of funding disinformation campaign in EU

Calculatorul cuantic chinezesc
Un grup de cercetare din China a anunțat o nouă epocă de supremație cuantică – marcată de momentul în care un computer cuantic depășește un supercomputer convențional. Anul trecut, Google a acaparat publicul cu un anunț asemănător. Comparativ, sistemul chinezesc Jiuzhang nu se folosește de metale superconductoare răcite aproape de zero absolut, ci de fotoni. Acest gen de tehnologie este mai puțin costisitoare decât cea in care au investit companii precum Google sau IBM. Totuși, computerele cuantice nu pot rezolva încă probleme semnificative. Deși la început, reprezintă un important pas înainte pentru industrie.

Citește mai mult:
economica.net – Ce este calculatorul cuantic, de ce avem nevoie de el şi cum va transforma lumea
digi24 – Anunţ senzaţional de la Google: A creat primul computer cuantic, mai puternic decât orice alt supercalculator

Un nou  test COVID-19 realizat cu telefonul?

Într-o încercare de a rezolva problema testării în masă, în timp util și la un cost mic, cercetătorii de la Universitatea din California Berkeley au dezvoltat un nou test COVID-19. Acesta funcționează pe baza editării genetice CRISPR. Față de testul PCR, care transformă ARN-ul virusului în ADN și apoi îl multiplică pentru a-l identifica, nouă metodă folosește o proteină ce devine fluorescentă la contact cu acesta. Camera unui telefon e folosită apoi pentru a măsura reacția. La acest proiect a participat și laureata premiului Nobel pentru chimie 2020, prof. Jennifer Doudna. De adăugat este faptul că metoda ar putea fi adaptată și pentru alte tipuri de virus.Citește mai mult:
ted.com – [VIDEO] Cella Wright: Cum funcționează de fapt testarea virală? (PCR)
mediafax.ro – Tehnica de editare genetică Crispr a fost testată în premieră in vivo, pe oameni. Bolile pe care le-ar putea trata

Economia României se află în „zona îngrijorătoare” pe harta digitalizării
Într-un clasament al țărilor cu o digitalizare precară, România se află pe locul 46 din 90,  conform studiului „Digital in The Time of Covid”, fapt ce o plasează în urma tuturor țărilor din Europa Centrală și de Est. Deși se remarcă prin experiența specialiștilor din domeniul digital și prin expansiunea rapidă a accesului mobil la internet, economia României se află în zona „Watch Out”. „Economiile leneșe” înregistrează un nivel scăzut al digitalizării și o viteză redusă a progreselor în acest domeniu. Conform studiului, România a obținut un scor de 54,06 puncte (între un maxim de 98,82 și un minim de 21,18).

Citeste mai mult:

Harta digitalizării: Economia României stagnează în zona îngrijorătoare – Digital Intelligence Index – CursDeGuvernare.ro » CursDeGuvernare.ro

Bugetul UE a fost deblocat. Ungaria și Polonia renunță la veto

Liderii europeni, reuniți în cadrul summitului UE, au ajuns la un compromis privind bugetul 2021-2027 al UE și planul de redresare post-COVID, după decizia Ungariei și Poloniei de a renunța la veto. Anterior, cele două țări s-au opus adoptării bugetului din cauza condiționării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Noul plan prevede sancționarea unui stat prin tăierea fondurilor UE pentru nerespectarea statului de drept doar după decizia finală a Curții Europene de Justiție. Bugetul deblocat al Uniunii Europene, în valoare de 1800 de miliarde de euro, va fi aprobat pentru următorii șapte ani și este destinat reconstrucției economiei statelor membre.Citește mai mult:
euronews.com – EU agrees €1.8 tr budget – but what brought Poland and Hungary onboard?
europarl.europa.eu – EU Budget 2021 deal: supporting the recovery

Platforma Facebook, acuzată de practici anticoncurențiale

Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite ale Americii, alături de procurorii generali din 46 de state, au înaintat o serie de procese antitrust împotriva Facebook, obligând compania să vândă aplicațiile WhatsApp și Instagram. Gigantul social este acuzat de practici anticoncurențiale sub forma unui monopol ilegal în industria social media. Pierderea WhatsApp ar însemna pentru Facebook pierderea șansei de a revendica o parte din cheltuielile consumatorilor pe piețele aflate în plină creștere, precum India și Brazilia, unde WhatsApp este la egalitate, sau chiar a depășit Facebook.Citeste mai mult:
https://www.nytimes.com/2020/12/09/technology/facebook-antitrust-monopoly.html

Dumneavoastră suferiți de infobezitate?

Infobezitatea este boala omului contemporan, conectat permanent la internet și copleșit de supraabundența de informații la care este expus. Dacă accesul la informație nu poate fi altfel decât benefic, accesul la prea multă informație ne împiedică să procesăm corespunzător mesajele pe care le receptăm și să luăm deciziile potrivite. Studiile arată că pe măsură ce volumul de informație care circulă pe rețele sociale crește, calitatea conținutului cel mai popular scade. Acest fenomen poate explica de ce circulă atât de ușor dezinformarea în mediul digital.Simptomele infobezității includ: senzația că informațiile pe marginea unui subiect ne depășesc prin volum și diversitate, imposibilitatea de a distinge între sursele credibile și cele înșelătoare și blocarea capacității de a lua decizii cu privire la subiectul în cauză.

Citește mai mult:

#LastChristmasWithGrandparents?

„Dacă acum, înainte de Crăciun, vom avea prea multe contacte sociale, va fi ultimul Crăciun petrecut cu bunicii noștri; nu ar trebui să permitem să se întâmple așa ceva.” – apelul cancelarului german, Angela Merkel, înainte de sărbători.

(”If we now have too many contacts before Christmas and after that it is the last Christmas with the grandparents, then we will have missed something, we should not do that.”)

Germania – anchetă împotriva gigantului social, Facebook

Oficiul Federal al Cartelului din Germania a deschis o anchetă care are în vedere examinarea legăturii dintre produsele de realitate virtuală, Oculus, și platforma socială Facebook. Toți utilizatorii noi de produse Oculus trebuie să dețină un cont de Facebook, ceea ce ar putea reprezenta un abuz de dominare din partea companiei de social media. Facebook deține deja o poziție dominantă în Germania, fiind un jucător important și pe piața produselor de realitate virtuală. Astfel, legământul dintre platforma socială și produsele Oculus ar putea afecta profund concurența din ambele domenii de activitate.Citește mai mult:
https://www.roadtovr.com/facebook-germany-bundeskartellamt-oculus-login/

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.