Psihologia dezinformării: Principiile unei minți curioase. Cum să ne dăm seama dacă afirmațiile despre COVID-19 sunt adevărate sau false

Pandemia de COVID-19 a venit cu o avalanșă de informații științifice, dar și pseudo-științifice despre virus. Pentru o persoană fără cunoștințe specializate, a face diferența dintre adevăr și fals în acest context este dificil. Ne poate ajuta aplicarea simultană a celor trei principii ale unei minți curioase:Principul 1 – contestați afirmațiile. Nu luați nicio informație nouă drept certă. Verificați atât afirmațiile făcute, cât și presupozițiile, ipotezele și datele pe care se bazează aceste afirmații.

Principiul 2 – evaluați alte puncte de vedere. Ce explicații sau puncte de vedere alternative există? Care este opinia altor experți sau a altor instituții oficiale?

Principiul 3 – trageți concluzii informate. Dacă afirmațiile studiate se sprijină pe fundamente șubrede și nu sunt confirmate din alte surse credibile, cel mai probabil sunt înșelătoare sau chiar false.

Citește mai mult:
principlesofcuriosity.com – Principles of curiosity. A documentary film promoting science and critical thinking

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.