Pandemia de COVID-19 în Romania a fost însoțită, ca peste tot în lume, de o explozie a informatiilor false, trunchiate, daunatoare pentru sanatatea publica, explozie cunoscuta sub numele de ,,infodemie”. Raportul ,,Infodemia COVID-19 in Romania: o analiza a dezinformarii in spatiul digital” își propune sa exploreze intr-o maniera cat mai clara tiparele dezinformarii la care este expus publicul roman.
Pentru a atinge acest obiectiv, echipa de cercetatori a Asociatiei Eurocomunicare a realizat o analiza a postarilor, articolelor si imaginilor selectate din 82 de surse care au pus in circulatie informatii false/inselatoare si naratiuni toxice despre pandemie. Au fost, astfel, colectate i analizate 150 de materiale care au circular in mediul online in perioada 15 martie – 9 octombrie 2020. Utilizarea instrumentului CrowdTangle a permis evaluarea interactiunilor generate de un articol publicat pe Facebook, a grupurilor i paginilor in care acesta a fost distribuit, precum si masurarea audientei totale atinse.
Conduzia principala a raportului este ca, din punctul de vedere al infodemiei, spatiul online romanesc a fost perfect conectat cu cel global, flind asaltat de aceleasi valuri de dezinformare pe care le-au documentat organizatiile de fact-checking din intreaga lume (,,virus fabricat”, ,,introducerea vaccinarii obligatorii”, ,,microciparea populatiei”, ,,mascarada COVID”, ,,dictatura COVID”).
Pe viitor, merita urmarite atat manifestarile globale/ transnationale ale infodemiei, cat si incercarile de adaptare a acestora la particularitatile culturale si psiho-sociale ale spatiului public romanesc (frici si angoase publice, cadraje dominante, bias-uri colective)
Descarcă raportul
Pingback: Infodemia COVID-19: Răspândirea Fenomenului Fake News în Pandemie