Accent: Disputa Turcia – Grecia, o manifestare regională a noii dezordini globale 

Sâmbătă, 5 septembrie, Președintele Turciei Reclep Erdogan a avertizat Grecia că, fie „înțelege limbajul negocierilor politice și diplomatice”, fie va suferi consecințele  „dureroase” de pe teren, subliniind că „Turcia are forța politică, economică și militară de a rupe hărțile imorale și documentele care i se impun”. Declarația lui Erdogan este o ultimă manifestare în disputa din ce în ce mai încinsă dintre cele două state membre NATO. Motivul? Descoperirea, de către Turcia, a unor zăcăminte de gaze naturale într-o zonă din Mediterana de Est pe care Grecia o consideră ca făcând parte din platoul său continental.De ce acest război al declarațiilor ar trebui să fie unul deosebit de preocupant, inclusiv pentru instituțiile din țara noastră cu atribuții privind politica externă? În primul rând, se desfășoară foarte aproape de Siria și Libia, adică în proximitatea unei regiuni deja inflamate și cuprinse, de ceva vreme, de morbul confruntării, al distrugerii și al haosului. De data aceasta, disputa antrenează două state membre ale aceleiași alianțe militare, alianță ai cărei piloni sunt afectați de cel puțin două evenimente conexe: disputa transatlantică între Germania și actuala administrație Trump pe tema împărțirii mai echitabile a cheltuielilor financiare în interiorul NATO și părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie. Adăugăm și situația dinamică din Belarus, din vecinătatea estică a Uniunii și, nu în ultimul rând, faptul că toate aceste evoluții rapide au loc într-o perioadă în care SUA se află într-o perioadă de maximă încleștare internă, creată de amploarea cu totul neașteptată a pandemiei și de așteptatele alegeri prezidențiale din noiembrie.

Aceste motive, la care se pot adăuga și altele, au îndemnat prestigoasa publicație Financial Times să încadreze disputa Turcia-Grecia la categoria „noua dezordine regională”, un gen de preview sau o consecință, dacă vreți, al noii dezordini globale. Este adevărat, admite autorul articolului din Financial Times, că definitorie pentru epoca actuală este competiția geopolitică dintre cei doi actori globali, SUA și China; cu atât mai relevantă și mai dramatică este situația din Marea Mediterană, un adevărat poligon de încercare pentru tendințele și alianțele pe cale de a se cristaliza la nivel global.


Sursă foto:
https://www.ft.com/content/9ce8847f-6fe8-4208-8a1d-2d6b3425ad42

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.