Pe urmele fake-ului: Războiul împotriva dovezilor științifice: armata falșilor experți

Pandemia COVID-19 a expus cu mai multă claritate curentul negaționismului științific, caracterizat de respingerea dovezilor științifice din diverse domenii. În cazul COVID-19, negaționiștii sunt cei care susțin că virusul nu există, că administrarea vaccinurilor ascunde scopuri sinistre, că masca de protecție cauzează hipoxie și multe altele.

De multe ori, negaționiștii au fost convinși de argumentele unor falși experți. Din analiza atentă a spațiului public românesc în perioada pandemiei, identificăm două tipuri de experți falși:
1. Profesioniști într-un anumit domeniu/oameni de știință care susțin poziții nefundamentate pe dovezi științifice clare. Exemple din spațiul public românesc:

  • Medici antivacciniști
  • Medici care propun tratamente homeopate/naturopate fără o eficacitate dovedită prin studii științifice
  • Profesioniști a căror certificare nu poate fi verificată (ex. știrea mai veche despre profesorul „Chen Horin” de la o instituție inexistentă – Universitatea Militară din Beijing).

2. Persoane publice și lideri de opinie în mediul online care adoptă poziții negaționiste, sprijinindu-se pe anumite studii și opinii. De obicei, aceștia devin multiplicatori ai mesajelor produse de falșii experți de la punctul 1.

  • Mișcarea anti-vaccinistă își derivă argumentele din dovezile aduse de un singur studiu, despre care s-a dovedit că a folosit rezultate falsificate, și care a fost retras.

Cum ne protejăm?
1. Înțelegând cum funcționează comunitatea științifică: prin acumularea graduală a dovezilor. Pe măsură ce se colectează dovezi științifice suplimentare, o teorie poate fi modificată, chiar substanţial. De aceea, putem avea încredere că pozițiile larg acceptate de comunitatea științifică au trecut printr-un proces riguros de verificare de tip peer-review (evaluare colegială), în timp ce pozițiile marginale nu au putut fi validate corespunzător.
2. Manifestând scepticism privind opiniile exprimate de persoane care nu sunt experți în domeniul în cauză. În general, aceste persoane nu au cunoștințele de specialitate necesare pentru a evalua acuratețea științifică a literaturii parcurse și pentru a examina critic dovezile.

Citește mai mult:
Evaluarea științifică a miturilor pandemiei:
https://insulaindoielii.ro/2020/07/28/miturile-pandemiei-intre-dezinformare-si-manipulare/
Cum contribuie oamenii de știință la combaterea dezinformării despre COVID-19:
https://www.nature.com/articles/d41586-020-01834-3

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.