Pe urmele fake-ului: Studiu: Zvonurile și știrile false despre COVID-19 au provocat moartea a sute de oameni

Un studiu recent a examinat materiale din 87 de țări care au circulat pe rețelele sociale sau pe site-uri de știri, prezentate sub forma unor zvonuri, teorii ale conspirației sau stigmatizări despre COVID-19. Aproximativ 80% din informațiile analizate au fost false, cele mai multe dintre acestea făceau referire la căile de transmitere a virusului, măsurile de prevenire și tratamente.

Tratamente și prevenire
Zvonurile și știrile false promovau consumul unor substanțe extrem de periculoase precum metanolul, alcoolul etilic, clorul sau dezinfectantul, iar în India și în unele țări din Africa s-au răspândit zvonuri despre imunizarea organismului cu semințele unor plante toxice.

Câți oameni au murit în urma dezinformării despre COVID-19?
În urma consumului de metanol, peste 800 de persoane au murit în Turcia și Iran, iar alte 6000 au fost spitalizate, dintre care 60 și-au pierdut vederea. În India, 12 persoane, dintre care 5 copii s-au intoxicat cu semințele unei plante, în încercarea de a-și întări imunitatea în fața COVID-19.

Situația în România
Deși nu se cunoaște impactul dezinformării asupra sănătății populației, România nu a fost ocolită de răspândirea unor zvonuri periculoase despre COVID-19. Pe grupuri de Facebook, Whatsapp sau pe site-uri de știri au circulat recomandări despre tratamentul virusului cu ajutorul alcoolului etilic și a oțetului sau prevenirea acestuia prin consumul de apă caldă, vitaminele C și D sau usturoi.

Dezinformarea despre COVID-19 s-a hrănit cu frici și a atacat vulnerabilitățile specifice anumitor societăți. Spațiul online a devenit un teren fertil pentru răspândirea rapidă a unor informații false sau manipulatoare, menite să genereze panică și neîncredere în recomandările  profesioniştilor. Prezentate sub forma unor informații credibile, zvonurile despre tratamentul și prevenirea infectării cu COVID-19 au avut consecințe grave pentru sănătatea populației, de la intoxicări cu substanțe periculoase, până la pierderea vederii și moartea a sute de oameni.

Citește mai mult:
Ce site-uri de știri din România au fost închise în timpul pandemiei:
https://www.euractiv.ro/facts-not-fake-coronavirus/site-uri-de-stiri-inchise-in-vreme-de-pandemie-18945
Cum identifici dezinformarea:
https://www.euneighbours.eu/ro/east/eu-in-action/stories/fii-constient-de-dezinformare-gandeste-te-inainte-sa-distribui

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.