Newsletterul ANTI-FAKE (3-7 august 2020)

Încrederea – mai importantă decât un vaccin!
Reuters Institute for the Study of Journalism a realizat studiul „Navigating the Infodemic. How People in Six Countries Access and Rate News and Information about Coronavirus”. Studiul a avut în vedere identificarea surselor de încredere din timpul pandemiei și percepția publică privind sursele dezinformării din șase țări (Marea Britanie, SUA, Germania, Spania, Coreea de Sud, Argentina). Studiul a fost reprodus și pe spațiul public românesc, prin intermediul unui sondaj de opinie realizat în perioada 11-20 iunie pe un eșantion reprezentativ la nivel național.

Iată ierarhia surselor de dezinformare pentru România: unii politicieni (59%), persoane obișnuite pe care nu le cunosc personal (51%), organizațiile de știri (49%), guvernul (46%), persoane obișnuite pe care le cunosc personal (41%), organizații naționale din domeniul sănătății (37%), organizații globale din domeniul sănătății (36%), oameni de știință, doctori, alți experți din domeniul sănătății (32%).
Pentru toate sursele identificate, valorile neîncrederii sunt semnificativ mai mari față de toate celelalte șase țări studiate. Suntem mai „convinși” decât cetățenii altor țări că suntem mințiți sau induși în eroare de către politicieni, guvern, de către oameni pe care îi cunoaștem sau nu, de media, de instituții naționale sau internaționale din domeniul sănătății, chiar de experți.

Cele mai frapante rezultate sunt cele referitoare la „oameni pe care nu îi cunosc personal” (deci oameni în general), la „guvern” (în fapt, autorități/ decidenți) și la „politicieni” (în general). S-ar putea spune că manifestăm o neîncredere accentuată în noi înșine și în cei din jurul nostru (cunoscuți sau necunoscuți); de asemenea, manifestăm o neîncredere la fel de accentuată în autorități/ decidenți/ surse de autoritate, indiferent care ar fi acestea, indiferent care ar fi reprezentanții aflați la un moment dat la guvernare; dovadă valorile relativ aceleași pentru percepția privind „politicieni” în general și pentru „acești politicieni care ne conduc în acest moment.

Citește rezultatele complete ale studiului:

Operațiunea Ghostwriter: atacuri cibernetice pentru lansarea știrilor false anti-NATO

Un raport recent, prezentat de The Guardian, identifică o amplă campanie de dezinformare anti-NATO bazată pe atacuri cibernetice asupra site-urilor de știri din Polonia, Lituania și Letonia. Raportul arată că hackeri „aliniați intereselor de securitate ale Rusiei” reușeau să obțină accesul la sistemele de editare ale site-urilor de știri pentru a șterge articolele originale și a le înlocui cu informații false anti-NATO.Cum s-a produs dezinformarea?
Hackerii au țintit atât site-uri de știri, cât și bloguri sau email-uri și au plantat articole și informații false ce discreditau NATO sau SUA, însoțite de documente oficiale fabricate, imagini editate, citate false atribuite unor persoane publice.Narațiunile
Printre narațiunile promovate s-au regăsit informații despre prezența agresivă și periculoasă a trupelor militare ale SUA și NATO în Europa, răspândirea intenționată a Covid-19 de către militarii NATO în țările europene, precum și articole care favorizau Rusia în fața altor puteri globale.

Consecințe
Țările Europei de Est sunt frecvent ținta atacurilor informaționale și cibernetice care încearcă să submineze încrederea în relațiile transatlantice și să delegitimeze instituții sau puteri globale precum NATO, SUA sau UE. De cele mai multe ori, aceste atacuri favorizează Rusia și par, astfel, că se aliniază unor interese pro-Kremlin. Problema necesită implementarea unor măsuri de securizare, combatere și descurajare a acestor atacuri periculoase pentru siguranța națională. În caz contrar, efectele pot fi grave și pe termen lung, de la polarizarea politică a societății, accentuarea diviziunilor între grupuri, scăderea încrederii în instituțiile statului și în parteneriatele strategice, până la amplificarea unor stări colective de incertitudine și confuzie.

Citește mai mult:
Atacuri cibernetice și dezinformare înainte de alegerile din SUA
https://www.forbes.com/sites/waynerash/2020/07/31/cyber-attacks-disinformation-pre-election-chaos-and-the-pandemic-combine-to-produce-new-strategic-threats-against-the-us/#31c1bf6f3aba
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancțiuni împotriva atacurilor cibernetice
https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/07/30/eu-imposes-the-first-ever-sanctions-against-cyber-attacks/

Aplicațiile chinezești TikTok și WeChat vor fi interzise prin ordinul lui Donald Trump

Președintele american, Donald Trump, a semnat un ordin care va bloca utilizarea aplicațiilor TikTok și WeChat pe teritoriul SUA, dacă acestea nu vor fi vândute de compania-mamă din China. Restricțiile intră în aplicare la 15 septembrie, iar viitorii cumpărători ai operațiunilor din SUA ar putea fi companiile Microsoft și Twitter. Între timp, Facebook a lansat Instagram Reels, o aplicație de video-sharing care are la bază același concept ca TikTok.Citește mai mult:
Războiul comercial dintre SUA și China. Etapa TikTok:

Începerea anului școlar: descentralizare, incertitudine și polarizare

Cu cinci săptămâni înainte de începerea anului școlar, Guvernul caută în continuare soluții. Ludovic Orban dă asigurări că, indiferent de modalitatea de începere a școlii (în mod tradițional, hibrid, sau exclusiv online), totul se va desfășura în deplină siguranță: Guvernul tocmai achiziționează 250.000 de tablete, este în negocieri cu giganții din telecom pentru asigurarea internetului, se pregătesc platforme pentru predarea de la distanță; în cazul în care părinții sunt forțați să rămână acasă cu cei mici, statul va suporta 75% din salariul lor.Monica Anisie, Ministrul Educației, este și mai optimistă: copiii vor merge la școală „fără să se întâlnească”, vor face orele de sport în aer liber, tot în aer liber s-ar putea face și „o lecție de muzică sau de pictură”. Toată lumea va purta măști. Profesorii nu au fost încă instruiți să folosească platformele online (care momentan nu există), dar vor fi.

O monitorizare de presă și o analiză a rețelelor sociale ne arată că, de cealaltă parte, părinții s-au împărțit în două tabere: unii cred mai degrabă în învățământul clasic și vor să-și vadă copiii mergând la școală; ceilalți cred mai mult în virus, așadar vor să-i știe acasă.
Un lucru e cert: nimeni nu vrea, cu adevărat, să își asume o decizie la nivel național. Autoritățile locale vor decide dacă începe școala, când, în ce fel. Apare însă o dilemă etică: dacă școala va diferi de la o localitate la alta, cum se va asigura egalitatea de șansă la Evaluarea Națională și la BAC?

Citește mai mult:
Cele trei scenarii pentru noul an școlar:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rosu-galben-si-verde-ce-inseamna-cele-trei-scenarii-pentru-noul-an-scolar-2020-2021-si-cum-se-vor-desfasura-orele-1348950
Ce cred părinții și profesorii despre începerea noului an școlar?
https://adevarul.ro/locale/constanta/parinti-profesori-despre-inceperea-noului-an-scolar-nu-vom-scoala-nu-asumam-riscuri-1_5f1422895163ec4271238289/index.html

Regizorul Cristi Puiu: să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman.

Organizatorii celui mai important festival de film din România, TIFF, au decis că festivalul poate avea loc în deplină siguranță, în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de Ministerul Sănătății. Regizorul Cristi Puiu a refuzat însă să poarte masca și a ținut un întreg discurs împotriva ei. Nu a spus că virusul nu există. Nu a spus că masca nu ajută. A condamnat însă tonul autorităților, a vorbit despre disconfortul creat de purtarea măștii, a intrat în retorica deja celebrei „dictaturi sanitare”, într-o paralelă cu Revoluția din ’89. Libertatea se poate obține doar prin nesupunere civică. Sala, la fel de polarizată ca restul societății: jumătate au fost șocați de discurs. Cealaltă jumătate au aplaudat.Citește mai mult:
Reacția unui medic la aplauzele după discursul lui Cristi Puiu:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/reactia-unui-medic-la-aplauzele-furtunoase-dupa-discursul-anti-masca-al-lui-cristi-puiu-la-tiff-e-trist-deoarece-el-e-lider-de-opinie-1350220
Poziția publică TIFF în legătură cu incidentul:
https://www.libertatea.ro/stiri/reactia-organizatorilor-tiff-refuzul-cristi-puiu-poarte-masca-3088852

Vizita delegației americane de nivel înalt în Taiwan

Pe 9 august, o delegație de nivel înalt, condusă de secretarul american al Sănătăţii, Alex Azar, și-a început vizita istorică în Taiwan. Evenimentul este o premieră, după ce în 1979 SUA au încetat să recunoască diplomatic insula. Delegația americană se va întâlni cu președinta, Tsai Ing-wen, și cu miniștri ai afacerilor externe și sănătății pentru a discuta despre gestionarea cu succes a pandemiei Covid-19 în Taiwan.Citește mai mult:
China protestează împotriva vizitei SUA în Taiwan:https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/china-acuza-washingtonul-ca-pune-in-pericol-pacea-dupa-ce-sua-au-anuntat-vizita-unei-delegatii-la-nivel-inalt-in-taiwan-1348583
SUA laudă modul în care Taiwan a făcut față pandemiei de Covid-19
https://www.theguardian.com/world/2020/aug/10/us-health-secretary-praises-taiwans-covid-19-response-during-rare-high-level-visit

Cu cât vedem mai multe like-uri, cu atât mai vulnerabili devenim

Suntem predispuși să răspândim informații neverificate care pot proveni din surse nesigure, dacă acestea au un număr semnificativ de like-uri și distribuiri în mediul online, arată o cercetare. Astfel, o rată mai mare de interacțiune (număr de like-uri, distribuiri etc.) și de popularitate a unui conținut pe Facebook sau Instagram amplifică rata răspândirii unor știri false, a dezinformării sau a conținutului din surse îndoielnice. Cercetarea a arătat cât de vulnerabili sunt participanții, atunci când văd rata mare de engagement a postărilor și cât de periculos este fenomenul pe timp de pandemie.Citește mai mult:
Cum eradicăm „infodemia”?
https://www.weforum.org/agenda/2020/06/covid19-pandemic-infodemic-misinformation-fake-news/
Facebook și Twitter îl penalizează pe Donald Trump după o serie de afirmații periculoase:
https://www.bbc.com/news/election-us-2020-53673797

#Once-in-a-centuryHealthCrisis

“The pandemic is a once-in-a-century health crisis, the effects of which will be felt for decades to come” („Pandemia este o criză sanitară care apare o dată la un secol și ale cărei efecte le vom resimți zeci de ani de acum înainte”)
(Tedros Ghebreyesus, Directorul  Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul reuniunii Comitetului de urgenţă)

Vizita Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, în țările din Europa Centrală și de Est

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, va efectua săptămâna aceasta mai multe vizite în câteva țări din UE, printre care Cehia, Slovenia și Polonia. Temele principale aflate pe agenda discuțiilor sunt relocarea trupelor americane ce vor fi retrase din Germania, relațiile cu China și implementarea tehnologiei 5G.Citește mai mult:
Acordul de la Varșovia privind creșterea numărului de militari americani în Polonia:
https://www.g4media.ro/secretarul-de-stat-mike-pompeo-va-semna-un-acord-in-vizita-de-la-varsovia-privind-cresterea-numarului-de-militari-americani-in-polonia.html

60 thoughts on “Newsletterul ANTI-FAKE (3-7 august 2020)

  1. Где найти психолога онлайн. Психолог переписка. says:

    Тест по теме человек личность 6 класс с ответами.
    5 отличий по которым животное отличается от человека.
    Индивид обществознание 6 класс определение. Опишите своих друзей что вас объединяет обществознание 6 класс. Совокупность социальных качеств человека.
    Королевские цвета в одежде. Ощущения отражающие положение нашего тела и характер его движения называются.
    Забыть бывшую жену после развода.

  2. Психотерапевт says:

    Фильмы по фото найти. Почему формирование личности невозможно вне общества краткий ответ.

    Узнать тип личности. Здоровье психологическое. Как
    ты понимаешь значение понятия индивидуальность сильная личность обществознание 6 класс ответы.
    Но его не было. Черная трава от нервов научное название фото.

    Песня белый синий красный.

  3. linetogel says:

    Benar-benar luar biasa! 🚀 Kontennya sangat menarik dan bersemangat. 🌟 Artikel yang memotivasi dengan sungguh-sungguh! 👏 Terus berbagi wawasan yang bermanfaat! 🤩💯 Sungguh menyenangkan! 🌈 Terima kasih terima kasih banyak! 🙌✨ #Inspiratif #SemangatPositif #LuarBiasa

  4. linetogel says:

    Wow, blog yang fantastis! 🌟 Saya sangat impressed dengan kontennya yang edukatif dan mencerahkan. Setiap artikel memberikan wawasan baru dan inspiratif. 🚀 Saya sungguh-sungguh menikmati membaca setiap kata. Semangat terus! 👏 Sudah tidak sabar untuk membaca artikel selanjutnya. 📚 Terima kasih atas kontribusinya dalam menyajikan konten yang berguna dan menginspirasi. 💡🌈 Keep up the great work! linetogel 🙌

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.