Pe urmele fake-ului: A încercat să își vândă copilul în Italia. De la Il Messagero la ProTV, via Ostia

27 iulie 2020. În Italia, un subiect devine Breaking News în presa locală, apoi națională: un bărbat încerca să-și vândă copilul de 2 ani pe o plajă din Ostia, Roma. Pe 28 iulie știrea apare și în presa scrisă din România. Pe 30 iulie, ProTV preia știrea: Caz șocant în Italia. Un român, acuzat că și-a exploatat copilul în vârstă de 2 ani.

Monitorizarea presei din Italia
Din peste 25 de publicații analizate, doar două titrează că tatăl băiatului, Amedeo, ar fi român. Celelalte fac referire exclusiv la un cetățean de etnie rromă. Cetățean care are când 18 ani, când 23, când 25; uneori 26 de ani. Copilul are, în majoritatea articolelor, 2 ani; în unele 3; în altele 5. Din cele 10 ziare de top din Italia, unul singur a scris despre subiect. Am ascultat și interviul pe care bunica lui Amedeo l-a dat presei italiene, în care insista că Amedeo e nevinovat și că „Allah e sus!”. Din acest amănunt ar trebui să ridicăm cel puțin un semn de întrebare: este România o țară cu o importantă populație musulmană? Sau există, în Balcani, altele – în ordine, Kosovo, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord?

Concluzii
În presa din Italia, tânărul apare doar marginal prezentat ca român. În presa de la noi, mereu. În Italia, pe rețelele sociale este condamnată mai ales fapta. La noi, mai ales etnia. Graba cu care presa din România și-a asumat un subiect fără să cerceteze în profunzime veridicitatea celor prezentate conduce la o singură concluzie: astăzi, celebra se non è vero, è ben trovato (chiar daca nu este adevarat, e bun aflat), ar trebui profund reevaluată. Pentru că între inconsecvențele presei italiene pe acest subiect, rămân totuși 3 constante, toate în agenda guvernului actual: 1) în plină pandemie, Italia are turiști (responsabili), 2) DIICOT-ul italian răspunde aproape instant și, 3) imigranții sunt o problemă.

Citește mai mult:
Cum poți evita dezinformarea în perioada pandemiei:
https://www.politifact.com/article/2020/mar/11/7-ways-avoid-misinformation-during-coronavirus-pan/
Dezinformarea din România și creșterea cazurilor de Covid-19:
https://www.politico.eu/article/as-infections-grow-in-romania-so-does-corona-scepticism/

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.