Pe urmele fake-ului: Narațiuni în căutarea faptelor

O manifestare subtilă a dezinformării este situația în care, sub imperiul unor convingeri puternice, oamenii distorsionează faptele, adăugându-le detalii false și interpretări distorsionate. Un exemplu recent pornește de la o situație tragică: decesul nepotului unui medic cunoscut în spațiul public, Pavel Chirilă, în urma unui accident la piscină.

Observăm aici acțiunea a trei factori care au condus la dezinformare:
1. Activarea, ca reacție la anumite evenimente, a unor convingeri preexistente puternice (în acest caz, cele privind eșecul sistemului medical românesc, narațiuni consacrate în spațiul public și reafirmate cu ocazia diverselor crize, de la tragedia Colectiv la pandemia COVID-19).

Cum s-a întâmplat: Pornind de la fapte (acordarea asistenței medicale de urgență, apoi transferul la o unitate pediatrică) și de la deznodământul cu o puternică încărcătură emoțională (decesul copilului), apare o postare pe social media a unui apropiat al familiei, preotul Radu Preda. Acesta face anumite afirmații din care rezultă că decesul s-ar fi produs ca urmare a refuzului internării din cauza protocoalelor COVID-19 și denunță „tragedia unei țări” conduse inadecvat.

2. Distorsionarea faptelor sub imperiul emoțiilor negative. Faptele reinterpretate devin argumente suplimentare în slujba narațiunilor dominante activate în primul pas.

Pornește tăvălugul dezinformării: Olivia Steer, militantă cu state vechi împotriva sistemului medical, denunță, tot în social media, sistemul care ”l-a lăsat pe copil să moară”.

3. Crearea unui efect de contagiune pe rețelele sociale și în media de știri online, prin distribuire, preluare, viralizare a postărilor ințiale. Confiscarea temei de către alți actori publici care au o anumită agenda de comunicare (ex. grupurile anti-vaccin). Printr-un proces de tip ”telefonul fără fir”, se adaugă noi elemente de falsitate.

Viralizarea: Cele două postări sunt preluate, fără discernământ și fără a verifica faptele, de către o parte a site-urile de știri românești și de către diverși actori publici militanți, care le adaugă propriile interpretări. Familia se simte obligată să revină public cu dezmințiri și explicații suplimentare. Radu Preda și Olivia Steer șterg postările inițiale și prezintă scuze.

Urmări durabile

Din păcate, știrile false au consecințe reale. În pofida retragerii afirmațiilor false și ștergerii postărilor aferente, ca urmare a reacției prompte a familiei, interpretarea eronată a faptelor va persista în memoria persoanelor care au luat contact cu acest caz de dezinformare. Efectul va stărui cu precădere în cazul opiniilor deja radicalizate împotriva sistemului medical și împotriva anumitor guvernanți considerați responsabili de starea acestui sistem sau de gestionarea defectuoasă a crizei COVID-19.

Mulțumim lui Ovidiu Covaciu pentru semnalarea cazului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.